Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Камарата на архитектите иска разследване на архитекта-чиновник, пуснал незаконното строителство на шефа на КПКОНПИ

26 юни 2019, 05:35 часа • 5865 прочитания

Проверка на проверяващите - това поиска архитект Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България. Става въпрос за случая, при който се оказа, че на терасата на председателя на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев може да има дострояване на постройки без последствия.

Решението, че нищо не е нередно, взе архитект Влади Калинов, дългогодишен ръководител на "Общински строителен контрол" в София. "Възможно е, когато е допустимо", беше отговорът на Калинов на въпрос как така се допускат постройки без книжа. Става въпрос за "прословутите" сауна и барбекю на Георгиев. Именно заради Калинов беше отменен актът за събарянето им.

За архитект Игнатов става въпрос за толериране на незаконно строителство. "Всичко, което не е в оригиналния проект и няма строителни книжа, не може да бъде въведено в експлоатация и не може дори да получи нотариален акт", каза той пред bTV.

"По случаят с покритата обитаема тераса, която “не била незаконна, понеже била допустима”! Нещо като дървено желязо. В чл. 225, ал. 2 на ЗУТ категорично се казва, че строежи или части от тях, изградени без одобрен инвестиционен проект са незаконни и подлежат на премахване. Защо тогава Дирекцията по строителен контрол към Столична община отказва да издаде заповед за това? Прикрива ли Общината незаконното строителство? Сериозен въпрос към кмета и Общинския съвет", написа Камарата на архитектите във Facebook.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес