Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Калоян Топалов след изслушване за смъртта на съдия Ценов: Чувствам се проверяван

18 април 2016, 18:55 часа • 3163 прочитания

Близо два часа Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) изслушва председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов връзка с инцидента със съдията Цветан Ценов, който се самоуби през февруари.

Чувствам се проверяван, коментира след изслушването съдия Топалов, предаде БНР.

В същото време от Етичната комисия твърдят, че това е рутинен случай, чиято цел е да изясни дали има обективни причини, накарали Цветан Ценов да посегне на живота си.

Председателят на етичната комисия Ясен Тодоров коментира, че на срещата с Калоян Топалов са били обсъдени и отношенията между съдия Ценов и ръководството, както и причината той да бъде назначен в търговското отделение на Градския съд.

От Етичната комисия ще изискат от прокуратурата материалите от досъдебното производство във връзка с инцидента. Комисията намира за необходимо да се запознае с протоколи от разпити на свидетели, които са били в близки лични или колегиални отношения с него.

Комисията „Професионална етика и превенция на корупцията“ (КПЕПК) изслуша освен Калоян Топалов, и Радостина Данаилова – ръководител на Търговското отделение там. Проверката е образувана по сигнал на Стефан Стойков и Николай Панков по повод смъртта на съдия Цветан Ценов, съобщиха от ВСС.

На следващото си заседание на 25 април 2016 г. КПЕПК ще направи преглед на неприключилите към момента проверки, за да прецени, кои от тях могат да бъдат решени, и кои ще бъдат предоставени на бъдещите Етични комисии към Съдийската и към Прокурорската колегии на ВСС.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес