Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв международен ден е днес

15 октомври 2020, 00:27 часа • 5466 прочитания

На 6 октомври 1964 година в САЩ с резолюция на Конгреса, HR753, подписана от президента Линдън Джонсън, 15 октомври е обявен за Ден на белия бастун.

През 1970 година президентът на Международната федерация на незрящите обявява 15 октомври за Международен ден на белия бастун. 10 години по-късно – февруари 1980, Президиума на Световния съвет за благополучие на незрящите (по-голямата и по-стара световна организация на незрящите) по предложение на председателя на комитета по рехабилитация взима също решение да препоръча на своите членове да отбелязват 15 октомври като Международен ден на белия бастун.

В изпълнение на решението на Президиума на Световния съвет за благополучие на незрящите ръководството на Съюза на слепите в България през месеците септември и октомври на 1980 г. организира редица мероприятия за първото ознаменуване в България на Международния ден на белия бастун. В навечерието на 15 октомври е подготвен и разпратен текст за функциите и значението на белия бастун до всички организации на ССБ.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес