Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как ще се отрази ураганът "Милтън" на Европа? Говори Анастасия Стойчева от НИМХ

11 октомври 2024, 07:39 часа • 673 прочитания

Ураганът "Милтън" се отразява на времето в Западна Европа. Това стана ясно от думите на Анастасия Стойчева от НИМХ в сутрешния блок на БНТ. 

Как е възможно?

Стойчева обясни, че част от енергията след урагана нараства до такава степен, че отива във фронта на умерените ширини, т.е. така времето в Западна Европа е свързано с активността на ураганите в Америка. 

"Това е деветият поред ураган в сезона на ураганите в Централна Америка, който започва от юни и завършва в края на ноември", коментира синоптикът и отчете, че сезонът е бил доста активен тази година. За сравнение Стойчева представи данни от 2005 г., когато са регистрирани 15 урагана и 2020 г., когато те са били 14. ОЩЕ: Ураганът "Милтън" е новият фактор при цената на петрола

Ще има ли последици за България?

Стойчева увери, че при нас подобни последици от урагана като тези в Западна Европа няма да дойдат в този си вид. "Днес през страната ще преминава ново студено атмосферно смущение", обясни тя. 

"Сега ни очаква най-спокойната част от месец октомври", прогнозира още синоптикът. ОЩЕ:Силата на урагана "Милтън": Анимиран модел (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес