Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да сметнем автомобилния си данък - не само в София

29 ноември 2019, 09:19 часа • 4108 прочитания

След явно обявеното намерение на столичната кметица Йорданка Фандъкова да бъдат увеличени автомобилния данък и данъка за придобиване на имущество от 2020 година, предстои решение на Столичния общински съвет (СОС) дали това да се случи наистина. Обикновено мнозинство ще е достатъчно намерението на Фандъкова да стане факт, а ГЕРБ заедно с ВМРО има такова – точно 31 общински съветници от общо 60. До момента "Спаси София" също се изказаха положително за мярката, но само ако новите пари се ползват по предназначение – вижте ТУК какво е то според НПО-то, от което Борис Бонев стана общински съветник.

И докато повишението на данъка за придобиване на имуществото е ясно – от 2,5% на 3%, то налогът при автомобилите се изчислява по специална формула. Тя е следната – имуществената компонента на превозното средство се умножава по екологичната.

В екологичната компонента има само един елемент – екологичният стандарт на автомобила. В момента той варира от Евро 0 до Евро 6, като 6 е най-щадящият околната среда.

В имуществената компонента обаче има два елемента – мощността на колата и възрастта ѝ. Те се умножават, за да се формира цялата компонента, която след това се умножава по екостандарта. Така вече е ясно каква ще е тежестта на данъка за съответния автомобил.

ФОРМУЛА: (Мощност x възраст) x екостандарт = тежест на данъка.

След като тежестта е ясна, вече трябва да се направи справка според съответната общинска наредба, в случая на София, кой къде попада в различните компоненти и различните им стойности като цифрово изражение в левове. Ето и очакваните промени в София, според изчисленията на Столична община:

Всеки би могъл да изчисли данъка за колата си чрез този калкулатор – но само като пример!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес