Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да предотвратим депресията заради смартфоните при децата?

02 септември 2020, 14:16 часа • 1293 прочитания

Периодът на преход между детството и зрялата възраст винаги е бил изключително труден, както за самите тийнейджъри, така и за техните родители.

Депресията е сред често срещаните проблеми през този период. Оказва се, че днешните младежи са много по-податливи да изпадат в депресия заради смарт устройствата и социалните мрежи. В последните четири години броят на американските деца, които се чувстват нещастни е нараснал с 30%. Чувството на тъга и самота е един от основните признаци на депресивните състояния.

Истината е, че вече почти всяко дете има смарт телефон, на който прекарва голям брой часове, вместо да се отдаде на реален контакт с негови връстници. Тези, които са онлайн по повече от 5 часа на ден, са със 71% по-предразположени към депресия и опит за самоубийство, споделят учени.

Социалните мрежи също се оказват враг на родителите. Там цялостният процес на общуване е подчинен на принципа „харесвам те/не те харесвам“. А във възраст, когато децата искат да бъдат популярни в средите си, онлайн комуникацията може да донесе доста разочарования.

За да пораснат щастливи, децата трябва да прекарват по-малко време държейки смартфоните си в ръце, трябва да имат повече шансове за истинска комуникация, където "лайковете" не съществуват и възможности да изразяват себе си.

 

Радина Петрова
Радина Петрова Отговорен редактор
Новините днес