Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как църквата да помага срещу телефонните измами - като замества семейството

17 януари 2017, 07:55 часа • 1502 прочитания

Всеки енорийски свещеник трябва да види дали в паството му има самотни, възрастни хора, чиито роднини и деца са в чужбина, тогава той трябва да ги привлече към един по-християнски живот и да замести донякъде семейството, да бъде опора. Това заяви свещеникът отец Никанор във връзка с предложение за инициатива на Българската православна църква за борба с телефонните измами.

Отецът каза пред Нова телевизия, че и неговото име е използвано в телефонни измами – конкретно в Бистрица, където кметът разкрил измамата, защото телефонният мошеник не познавал чиновника, а той е близък приятел със свещеника.

На въпрос дали не е наивно и църквата да се занимава с това, отец Никанор отговори, че не знае какъв е резонът да има специално решение на Светия Синод и напомни, че е работа на свещеника да се грижи за паството си. По думите му в България има повече свещеници, отколкото полицаи, а след 9 септември, 1944 година държавата е иззела социалните функции на църквата и има липса на социална отговорност и дейност.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес