Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кабинетът отпусна пари за оборудване на два хеликоптера за гасене на горски пожари

27 юни 2018, 13:58 часа • 3656 прочитания

Два хеликоптера "Кугър" на Военновъздушните сили ще бъдат дооборудване със специализирани средства, за да са в готовност да се включат в гасенето на горски пожари от въздуха. За целта кабинетът отпусна 310 хил. лв. по бюджета на Министерството на отбраната, съобщиха от правителствената пресслужба.

Допълнителното оборудване на вертолетите стана наложително, след като военният Ми-17 се разби край Пловдив преди около две седмици. При инцидента загинаха двама души.

След авиокатастрофата се разбра, че България няма вече на разположение нито един изправен хеликоптер, който да служи за гасене на пожари. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обясни миналата седмица, че страната разполага и с "Кугър"-и, но водата, която те могат да носят е много по-малко от тази на разбилия се Ми-17.

По думите му при пожар държавата може да се обърне и към някои български частни фирми, които имат подобни хеликоптери. Освен това може да поиска помощ от "наши съседи партньори".

С отпуснатите 310 хил. лв. е предвидено да се направи и първоначална подготовка на екипажите. Това ще позволи на Военновъздушните сили да поддържат минимални способности за изпълнение на задачи при участие в гасене на горски пожари.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес