Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Журналист: Решението да изгоним 70 руски дипломати е за вътрешнополитическа употреба

29 юни 2022, 07:51 часа • 2610 прочитания

Част от изгонените служители на руското посолство са дипломати, друга част са служители. Има диверисонна дейност срещу България. Това каза в ефира на Нова телевизия журналистът Петър Карабоев относно новината, че България гони 70 руски дипломати.

Той припомни, че само от началото на годината до сега са били изгонени 13 души. „Никоя друга държава не е гонила 70 души. Миналата година Чехия изгони 63 души.“, заяви той.

Попитан това опит да се навакса външнополитически авторитет ли е, той припомни думите на Медведев, че трябва да затворят посолствата. „Най-вероятно има външнополитически ход в тези действия", каза Карабоев. „Ако това е начина и средството щетата ще е за българо-руските отношения, но е изключително за вътрешнополитическа употреба“, смята журналистът.

На въпрос каква ответна реакция можем да очакваме от Русия, Карабоев отговори, че руското посолство не се държи добронамерено към нашите институции. „В главата на Путин България е колония“, каза той.

„Останах с впечатление, че това е еднолично решение на премиера. Не е ясно каква е била ролята на Министерството на външните работи. Такива сериозни стъпки не се взимат за минути. Не знам дали президентът Румен Радев е бил информиран“, каза от своя страна председателят на Стратегическия съвет на президента Александър Маринов. Той добави, че е решението е шокиращо по мащабите си.

ОЩЕ: Заместникът на Митрофанова е сред изгонените руски дипломати: Ето кои са останалите персона нон грата за България

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес