Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Журналист от "Биволъ": Прокуратурата, не медиите, трябва да разкрива

18 януари 2015, 11:13 часа • 24174 прочитания

Обществото беше възпитавано в продължение на много десетилетия да мисли, че свободата на словото е каприз на шепа интелектуалци. Това заяви едно от лицата на „Биволъ” – журналистът Асен Йорданов.

Срещу „Икономедиа” КФН демонстрира „груба цензура”, типична за сталинисткия период на развитие на България, категоричен беше Йорданов. КФН явно е подменила своите функции, защото не може за една година обемът на всички глоби, наложени от комисията, да бъде по-малък от глобите за „Икономедиа”. Санкцията на КФН е „глоба за унищожение” и то за статия, в която се описва как фирми на Делян Пеевски ("Водстрой 98", "Промишлено строителство холдинг", "Техноекспортстрой") изтеглят пари от Първа инвестиционна банка, след като са ги преместили там от Корпоративна търговска банка (КТБ), поясни Асен Йорданов в предаването на Люба Кулезич по Нова телевизия. И добави – „Медиапул” е в полезрението на КФН, „Биволъ” също.

Защо въпросът със собствеността на който и да е депутат или политик и конкретно на Делян Пеевски се превръща в неразрешим ребус? На този въпрос Асен Йорданов отговори с думите, че прокуратурата работи формално. Абсурдно е медии да изземват функциите на прокуратурата. Така беше и по въпроса с медиите на Ирена Кръстева и финансирането от Цветан Василев, който отричаше много пъти, а ние го доказахме, подчерта Йорданов. И категорично заяви, че държавното обвинение може да проследи офшорките, които медии като „Биволъ” посочват в разследванията си за известни лица в България, защото има инструментите да го направи.

Какво се случи с разследването на Христо Бисеров в Швейцария? Прокуратурата мълчи. Тя има пълномощията да стигне докрай, не медиите, смята Йорданов. И уточни, че не се страхува дали институциите в България могат да затворят „Биволъ”.

Асен Йорданов беше попитан и за публикации относно „Икономедиа” в ПИК, който е собственост на брат му Недялко Недялков. Става въпрос за публикации за помощ от милиони за издания като „Капитал” от фондация „Америка за България”. Не бих могъл да коментирам, защото не съм запознат, но има начини и чрез доказателства за представи една теза, каза Йорданов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес