Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йовчев: За осем бежанци има подозрения, че са свързани с терористични организации

12 декември 2013, 15:34 часа • 18564 прочитания

Досега имаме подозрения и данни, че общо осем бежанци, влезли на българска територия, може да са свързани с терористични организации. Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев, цитиран от Агенция „Фокус”.

По думите на Йовчев още близо 40 нелегални имигранти представляват заплаха, но не и от гледна точка на тероризъм. Вътрешният министър изрази увереност, че съвсем скоро България ще може да отвежда принудително извън границите ни до 200 души месечно.

Вътрешният министър призна и че няма идея къде в момента се намира Илиян Тодоров, станал по-известен като убиеца от „Соло”. „Обявен е за общодържавно издирване. Надявам се, че ще успеем да го открием, независимо дали е тук, или не. Ще използваме всички възможности, включително и партньорските ни служби", заяви Йовчев. Още вчера, освен заповед за общонационално издирване, е издадена и европейска заповед за задържането на Тодоров.

Ще се предприемат мерки, за да няма повече случаи като този с Илиян Тодоров, заяви вътрешният министър в коментар дали са необходими промени в закона.

По думите му, подобни изчезвания се случват няколко пъти и не може да се определи конкретно някой, който не си е изпълнил задълженията.

"Очевидно става дума за системен проблем. Очевидно трябва да се промени нещо, за да не се повтаря това нещо повече. Може би ще трябва да се промени повече от едно нещо. Трябва да променим нещо, за да не се случва това. Аз мисля, че в най-близко бъдеще ще има добри идеи в тази посока, които може да реализираме".

След консултации ще се включим активно във формирането на една такава цялостна промяна може би, която да доведе до това повече да не се сблъскваме с такива проблеми", посочи вицепремиерът Йовчев.

Йовчев не пожела да коментира полицейската акция в Кочериново преди да бъдат извършени необходимите процесуално-следствени действия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес