Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йордан Цонев и Калин Тихолов пак изплуваха около "Странджа"

22 май 2014, 21:00 часа • 37525 прочитания

Името на депутата от ДПС и председател на Парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев отново изплува в разследване на „Биволъ” относно разпределяне на земи от Природен парк „Странджа”. Освен Цонев, в разследването личи и името на архитект Калин Тихолов – човекът, станал министър на инвестиционното проектиране буквално за един ден и човекът, който се оказа в центъра на „Дюнигейт”.

Всеизвестен факт е, че точно Тихолов е автор на Общия устройствен план (ОУП) на Община Царево, който беше обжалван от природозащитни организации в съда. Причината – чрез него статутът на „Странджа” на практика се променяше и се позволяваше застрояване на места, които иначе са защитена зона. ОУП обаче беше приет без корекции от съда.

Според „Биволъ” петима бургаски адвокати – Ненчо Недялков Драгнев, Диана Димитрова Кръстева, Светла Георгиева Каменова, Кремена Недкова Табакова и Камен Колев Крайчев, са фалшифицирали пълномощни да водят дела от името на наследници на имоти в Царево, Варвара, Синеморец и Резово. Това сочи крупна прокурорска проверка, извършена в периода 2010-2011 г. Проверката е разпоредена лично по нареждане на тогавашния Главен прокурор Борис Велчев. За да се избегне влияние върху проверяващите обаче разследването е било пратено в Сливен, а не в Бургас.

Схемата е била следната – юристите са си правили пълномощните с имена на хора, взети по данни от емлячните регистри. Тези хора не са търсили апетитните си имоти на първа линия. Затова, от тяхно име и без тяхно знание, са заведени общо 21 дела за собственост пред общината. Тогава тя е управлявана от Петко Арнаудов, който за малко не стана директор на „Странджа” и Евгений Мосинов, общински лидер на БСП-Бургас. Мосинов е юристът на Община Царево, а срещу него адвокатите печелят делата за собственост от името на неподозиращите хора и подставени лица. След това земите са продадени със същите фалшиви пълномощни на фирми и лица близки пряко или косвено до Тихолов и Йордан Цонев. Някои от лицата, подписали въпросните пълномощни дори са заявили, че не познават и никога не са се срещали в въпросните адвокати. Едновременно с това са фалшифицирани и самите емлячни регистри. Извършителите не са разкрити.

Лицата, които в крайна сметка вземат имотите, са пряко или косвено свързани с Тихолов и кума на Йордан Цонев – Милчо Киряков, пише „Биволъ”. И дава конкретен пример – имот от 18 декара, възстановен на В.К. от Синеморец, който е продаден на Йордан Йорговски, а той препродава една част на Христо Гебрев, а другата – на Милчо Киряков.

На Р. К. са възстановени 25 декара край Резово, продадени на ЕС ГРУП, собственост на Ерол Али Сайд. Той е съдружник с Киряков във фирмата ЕС-ПОИНТ. Още 19 декара край Варвара са продадени на Екатерина Кирякова, която после ги дарява на Милчо Киряков. ЕС ГРУП се сдобива и с още 5 декара в Синеморец възстановени на А.Ж.

Ж. П. получава 25 декара край Варвара, в близост до разрушения комплекс Златна Перла. Те са разделени и продадени на фирмата Авангардстрой АД (11 декара) и на КАЯ ИМПЕКС ООД (14 декара) Съсобственик на последната фирма е арх. Калин Тихолов. Тя притежава многобройни имоти в землището на Варвара, около комплекс Златна Перла. Именно тези имоти са предвидени в оспорвания ОУП, изготвен от Калин Тихолов, за ваканционно строителство.

Първоначално подадените сигнали до районната прокуратура в Царево се бавят и отлежават в продължение на 4-5 години. В крайна сметка се налага Върховната касационна прокуратура да се заеме със случая. Престъпленията са квалифицирани по чл. 316 и чл. 308 от НК. Те са установени по безпорен начин от прокуратурата през 2011 година. Според Наказателния ни кодекс обаче подобни крупни престъпления с подправяне на документи и присвояване на недвижими имоти имат малка давност – деянието е извършено през 2005 година и през 2011 година вече не може да има обвинителен акт, казва  окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес