Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йонко Иванов: Трябва да се направи анализ на катастрофите

11 май 2019, 10:43 часа • 1440 прочитания

Трябва да се предприемат мерки хора, които създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия, да бъдат подложени на някакво допълнително обучение или тестове”, каза в предаването „Събуди се” по НОВА ТВ Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Според него, трябва да бъде изготвен анализ, относно възрастта и опита на шофьорите, предизвикали катастрофа. „Може би най-голямата отговорност на новата агенция е да се направи анализ за ПТП-тата и да се уточни дали те са се случили заради незнание или поради други причини”, посочи Иванов.

Той уточни, че позицията на асоциацията в подкрепа на промените, но "със съответните условности". „За” сме, защото подкрепяме идеята като имаме предложение за корекция, което кореспондира със сегашното изискване на закона”, коментира Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилисти. Той коментира също, че и в сегашния закон пише, че когато водач извърши немаловажно престъпление, поради непознаване на правилата за движение, той трябва да бъде изпратен на проверовъчен изпит. Ако успее да го издържи му се връща свидетелството за управление.

"Ако КАТ досега спазваше изискването на този член от закона, може би нямаше сега да говорим за необходимост от допълнително обучение”, категоричен бе Георгиев. Припомняме, че Държавната агенция по пътна безопасност настоява да се въведат психологически и физически тестове на шофьорите над 60 г. Причината е в зачестилите катастрофи, предизвикани от водачи в пенсионна възраст. След като въпросът придоби широк обществен интерес, Малина Крумова - председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" - уточни, че в Дания и Швеция имало практика за по-често тестване на способността да си шофьор. Тя добави, че се правел комплексен анализ – за мерки, с които да се намали смъртността по пътищата и увери, че категорично не става въпрос за отнемане на шофьорски книжки, а само се създава истерия. Темата е все още единствено в етап на обсъждане.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес