Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йоджалан е призовал активистите на ПКК да се изтеглят невъоръжени от Турция

04 април 2013, 12:40 часа • 4817 прочитания

Лидерът на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан, който е в затвора, е призовал своите бойци да се изтеглят от Турция без своите оръжия, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на информация на турския вестник „Йени Шафак”.

Невъоръжено изтегляне на ПКК, за което настоява турското правителство, ще бъде значителна стъпка към прекратяването на конфликта, който до момента е причинил смъртта на над 40 000 души.

Турският вестник, който е близък до правителството, твърди, че Йоджалан е предал своето послание в сряда на делегация на прокюрдската Партия за мир и демокрация, която го е посетила в затвора.

В същото време над 20 000 турски кюрди празнуват днес 64-тия рожден ден на своя лидер Абдула Йоджалан, който две седмици след призива си за прекратяване на огъня потвърди своята воля да сложи край на кюрдския конфликт, предаде БГНЕС.

Честването става в родното село на Йоджалан в югоизточната част на страната, където привържениците му пяха и танцуваха и отправиха призив към властите в страната да освободят техния лидер.

В послание на Йоджалан от затвора, което беше прочетено пред хилядното множество, кюрдският лидер подчерта, че "шансът за постигане на почетен мир е както никога досега реален", и споменава за "възраждане" на кюрдската общност, наброяваща между 12 и 15 милиона в 75-милионна Турция.

"Всички трябва да знаят, че пред нас се открива нов живот. Аз се надявам, че по време на този (мирен) процес няма да бъде пролята повече нито капка кръв", посочи Абдула Йоджалан.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес