Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йоан Павел II помогнал за освобождаването на медиците ни

14 юни 2012, 10:32 часа • 5505 прочитания

През ноември 1994 г. започнахме да подготвяме почвата за визитата на Папа Йоан Павел Втори у нас.

Това каза бившият министър на външните работи Соломон Паси, в интервю за БНТ, по повод 10 години след визитата на поляка у нас през май 2002 г.

Апостолическото поклонничество на папа Йоан Павел II в България бе 96-тото посещение на главата на Римокатолическата църква извън Италия и първо по рода си в България.

Папата пристига по покана на Католическата църква в България и на българската държава. Поклонничеството е с много голямо значение за България, тъй като се прекратяват окончателно инсинуациите с "българската следа" по време на атентата срещу Йоан Павел II.

Папа Йоан Павел при срещата си с президента Георги Първанов уверява, че никога не е вярвал, че България е замесена в атентата, извършен през 1981 г. След посещението на Римския епископ, по време на което България е в центъра на интереса на световната общественост, се подобрява името на страната. Поклонничеството на папа Йоан Павел II оживява Католическата църква в България и се засилва екуменичният диалог с Българската православна църква.

Папата има огромен принос към България.

"Той помогна много в нашите преговори за освобождаването на нашите медици в Либия", разкри Соломон Паси. По думите му визитата на Йоан Павел Втори е историческо за страната ни. 

Атлантическият клуб в България, с подкрепата на Института за културна дипломация, кани всички граждани на кръгла маса по повод 10 години от посещението на папа Йоан Павел II в България, озаглавена „Йоан Павел II: Човекът, който промени света”.

Редактор: Петър Проданов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес