Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Животновъди се оплакват, че това лято почти няма никакви условия за паша на животните

02 август 2017, 19:30 часа • 2333 прочитания

През това лято почти няма никакви условия за паша на животните, тъй като всички ливади са изсъхнали от горещините, каза Румен Георгиев, председател на Асоциацията на млекопроизводителите в област Пазарджик.

По думите му, през последните години дърветата из пасищата са изсечени, няма сянка, а това е проблем за преживните животни. От друга страна пасищата в региона са почти ликвидирани, а терените са върнати на собствениците им, които ги използват по съвсем различно предназначение.

„Това принуждава фермерите да хранят животните само с фуражи и да ги държат затворени в оборите цяло лято, което е изключително неблагоприятно и за самите говеда. За кравите е добре да изминават не повече от 1-2 км дневно, защото те са преживни животни и не обичат движението, при овцете разходката трябва да е около 5-6 км, а при козите – двойно по-дълга“, уточни Георгиев. Фермерът заяви, че е важно да има водоем близо до фермите, за да могат животните да пият вода по време на престоя си на открито, предаде Фокус.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес