Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жителите на с. Владая и кв. „Княжево“ ще блокират за 1 час път Е-79

19 ноември 2017, 08:10 часа • 4509 прочитания

 Жителите на с. Владая и кв. „Княжево“ излизат на петия си поред протест и ще блокират за един час главен път Е-79 днес, неделя от 12 до 13 часа, става ясно от съобщение на организационния комитет. Основното искане на протестиращите е свързано с подобряване на инфраструктурата.

Според съобщението протестът ще е в района на вече бившите “легнали полицаи“ при улиците Мала кория и 10-ти километър непосредствено до Александровски мост“.

„Поетите ангажименти от Столична община и Столичен общински съвет не са факт и поради тази причина, от Инициативния комитет за подобряване на обществения транспорт във Владая и Княжево обявяваме пети протест срещу беззаконието в Столична община, Столичен общински съвет и Агенция пътна инфраструктура.

Причините са, че властите на местното самоуправление не се съобразяват с нуждите и предложенията на гражданите за подобряване на обществения транспорт – това, за което спешно настояваме е възстановяване на маршрутна линия 22 и още курсове по автобусна линия А58“, се казва в обръщението на организаторите. Те обвиняват пътната агенция и Столична община в „прехвърляне на топката за изграждането на пешеходен светофар при Гара Владая, светофар на Кръстовището при Александров мост и ул. Мала кория. От изключителна важност е и изграждане на улично осветление във Владайското дефиле. Изграждането на това осветление бе прекъснато и от АПИ твърдят, че Общината го прави без никакви проекти и документи и затова не се съгласяват за изграждането му“, коментират от организационния комитет.

Според протестиращите „пътят от националната пътна мрежа Е-79 е асфалтиран набързо без рехабилитация на отводняването. Водата при дъжд наводнява дворове, носещи елементи на съоръжения, както и общински улици. Отводнителни шахти са без капаци, знаците и пътната маркировка са неадекватни и създават опасности в този им вид. На места бяха премахнати мантинели и сега тези участъци са незащитени. Важно е и извършването на последващите ремонти, като не трябва да забравяме, че крайната цел е реализирането на реверсивно движение в тесните участъци на пътя София - Перник.

Също така не смятаме за нормално при такъв сериозен и скъп ремонт ревизионните шахти да не са на нивото на пътя и да създават предпоставка за ПТП. При извършването на ремонта движението от основния път беше пренасочено през Владая и допълнително се разбиха улиците на селото.

Имаме нужда и от съдействие от КАТ пътна полиция за контрол на пътя, тъй като нарушенията са причина за инциденти със смъртни случаи“, отбелязват още протестиращите.

Мария Иванова
Мария Иванова Отговорен редактор
Новините днес