Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жители на Княжево и Владая излизат на протест, затварят Е-79

27 юли 2017, 11:40 часа • 9759 прочитания

Жителите на столичния квартал Княжево и с. Владая ще блокират в неделя главния път Е-79 в знак на протест.

Местните искат по-добри условия за пътуване, изграждане на улично осветление и светофар на една от най-натоварените пътни артерии в София - бул. "Пернишко шосе", който води до главния път Е-79.

"Властите на местното самоуправление не се съобразяват с нуждите и предложенията на гражданите за подобряване на обществения транспорт. Не се съобразяват с мнението на гражданите живущи в непосредствена близост до Александровски мост за поставянето на светофарна уредба на бул. Цар Борис III и ул. Мала кория и бул. Цар Борис III и ул. 10-ти километър и премахване на изкуствените неравности, както и с предложенията за изграждане на улично осветление във Владайското дефиле", категорични са протестиращите.

Основните искания на жителите на Княжево и Владая са 5:

1. Незабавна смяна на автобусите за обществено ползване, обслужващи жителите на с. Владая и кв. Княжево, с по-ефективни и съобразени с европейските стандарти, и норми, и оборудвани с велобагажници, както и сгъстен транспортен график.

2. Възстановяване на автобусна линия А58 до 15 септември 2016 г. и удължаване на линиите на А58 и А59 по ул. Княжевска до метростанция МС19 в кв. Горна Баня в срок до пускане в експлоатация на метростанция „Горна Баня" през 2019 г.

3. Изграждане на велоалея от бул. Петко Напетов (ст. Горнобански път) до с.Владая.

4. Възстановяване на маршрутна линия №22 или откриване на нова.

5. Удължаване на трамвайната линията като ТМ 5А от кв. Княжево посока с.Владая.

Едногодишните ни опити за диалог с представителите на Столична община, СОС и ЦГМ претърпяха провал, смятат протестиращите. Те искат оставките на Екатерина Йорданова от длъжността Председател на Постоянната комисия, Евгени Крусев - заместник кмет на Столична община по транспорта, Християн Петров - директор на ЦГМ, и на Димитър Петров - директор на Дирекция Управление на трафика към Столична община.

Недоволните граждани излизат на протестна демонстрация на от 17:00 до 19:00 часа на 30.07.2017 г., която ще се проведе на бул. "Цар Борис III" - в района на "легналите полицаи" при улиците Мала кория и 10-ти километър, непосредствено до Александровски мост.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес