Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жестоки глоби за пропаганда на хомосексуализъм в Русия

11 юни 2013, 17:10 часа • 20291 прочитания

Държавната дума на Русия прие на второ и трето четене закона срещу пропагандата на хомосексуалност сред деца, включително чрез медии, интернет и спам, предаде БГНЕС.

Законопроектът беше внесен в руския парламент през март 2012 г. и приет на първо четене на 25 януари тази година. За пропагандата на нетрадиционните сексуални отношения сред деца от граждани се предвижда глоба от 4000 до 5 000 рубли, за длъжностни лица - от 40 хиляди до 50 хиляди рубли, за юридически лица – от 800 хиляди до 1 милион рубли. Нарушаването на закона може да доведе и до прекратяване на работата на юридическите лица за срок до 90 дни.

Пропагандата на подобен вид отношения чрез медиите и интернет ще се наказва още по-строго. Глобата за граждани ще бъде в размер от 50 хиляди до 100 хиляди рубли, за длъжностни лица от 100 хиляди до 200 хиляди рубли, а за юридически лица – 1 милион рубли или прекратяване на дейността за 90 дни.

През последните години отношението към хомосексуализма в руското общество е станало по-нетърпимо, а броят на противниците на еднополовите бракове значително се е увеличил, предаде Интерфакс, цитирайки данни на социолозите от ВЦИОМ.

Според данните, в момента мнозинството руснаци (88%) подкрепят въвеждането на забрана на пропагандирането на хомосексуализъм в страната. Противниците на идеята са едва 7%.

Съгласно изследването повечето руснаци се отнасят негативно към самото явление хомосексуализъм – 54% смятат за нужно то да бъде криминализирано. А 33% смятат, че то трябва да бъде ограничено.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес