Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жената до Боян Петров: Не искам да говоря за край, докато няма край

15 май 2018, 09:00 часа • 18652 прочитания

"Днес е последният ден, в който се провежда спасителната акция от китайска страна. Ще проверят места, които сме набелязали на сателитната снимка, които не се виждат добре и са в сянка. Те всички са на ниското. Акцията ще е в този диапазон в страни от традиционния маршрут, така че ако има отклоняване от маршрута да могат да огледат тези места." Това каза жената на Боян Петров Радослава Ненова.

Кирил Петков, който е част от екипа на Петров, поясни изрично пред Нова телевизия, че днес (15 май) ще има претърсване между лагер 1 и базовия лагер, където има шанс човек да оцелее толкова време - вече половин месец. Петков призна, че най-вероятно обаче Боян е паднал в цепнатина - някъде между лагер 3 и върха.

Снимка: експедиция Kalifa/Facebook

По думите ѝ Боян може да е хлътнал в скрита от снега цепнатина, което се случва много често. Има различни начини, които могат да те спасят от пропадане, но така или иначе не може да знаем какво се е случило, каза още тя. 

Според нея е доста абстрактно да се разсъждава за случилото се: "В планината може да се случи абсолютно всичко. Каквото и да се е случило преди дни, сега шансът е минимален. Не съм аз Господ да раздавам шансове на хората дали може да са живи или не. Аз съм се хванала за надеждата, не за факти. Мисля, че това беше една битка с планината, тя го искаше за себе си, аз за мен и не спирахме да се надиграваме. Ние сме много малки тук, за да може да спорим с нея, ако тя е решила."

Радослава допълни, че не не смята, че Боян го е било страх: "Той там си беше щастлив и не мисля че е бил нещастен в някой момент."

"Не бях готова за това, че Китай и Непал са в по-особени отношения и трябва толкова много неща да се направят. Самите държави не знаеха как да реагират на молбата на трета държава", каза още Ненова в интервю за bTV.

Тя не отхвърли възможността Боян да е счупил крак или да е паднал, но уточни, че той има добър контрол над тялото си.

"Когато хората имат мечта, не трябва да бъдат спирани - дали това ще е планина, дали ще е ново лекарство... Не искам да говоря за край, докато няма край. Аз не се сърдя на планината, искам да отидем там, до базовия лагер, да усетя това място", каза още Радослава Ненова.

Всеки ден ставам с мисълта, че той ще продължи да живее – че се е скатал в някаква цепнатина, дупчица и си мисли за нас така, както ние мислим за него, казва сестра му. Тя и майката на големия ни алпинист никога не го изпращат, когато тръгва за някой връх. А дядото на Боян сподели пред Нова телевизия, че Петров му се обадил преди да тръгне и възрастният човек му казал на изпроводняк: "Бавно ходиш, бързо стигаш". "Ако трябва, ще си остане завинаги в планините, но на нас ни се иска да си дойде", каза за финал сестрата на Петров.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес