Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жечка Карова: Държавата трябва да бъде обърната към високопланинските хижи

28 август 2018, 08:15 часа • 2616 прочитания

Държавата трябва да бъде обърната към високопланинските хижи. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Жечка Карова, секретар на Туристическо дружество „Родни балкани“, във връзка с идеята на Министерството на туризма за нова категоризация на българските хижи по подобие на звездите в хотелите. До идеята се стигна след настояване на Българския туристически съюз да се отпуснат пари от държавния бюджет за ремонти и категоризация на хижите. От един до три „еделвайса“ ще получават туристическите бази при покриване на съответните изисквания.

"Поддръжката на високопланинските хижи е много трудна, затова е необходима подкрепа от държавата. Контактувам често с хижа Мечит над село Говедарци. Достъпът на строителни машини до хижата е труден, всичко се качва с коли на арендаторите. Въпреки това хижата се поддържа много добре“, коментира Жечка Карова.

Според нея е необходимо високопланинските хижи да получават един постоянен приход от държавата.

"Това е място за подслон, приютяват се хора, понякога този подслон спасява човешки живот. Колкото и да са мизерни условията, трябва да има някакви условия", добави Жечка Карова. Тя каза още, че високопланинските хижи не винаги са пълни, както хотелите. Затова и разходите за хижа високо в планината са по-високи.

"Не във всички хижи има ток, на места има само агрегати, които се пускат вечерно време за захранване на осветлението. Не могат да се използват за отопление, за включване на перални машини или готварски печки4, каза още Жечка Карова. Тя отбеляза, че на територията на Варненска област има няколко хижи по Черноморието, които се поддържат от различни туристически дружества.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес