Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Явор Колев: Атака като на KillNet може да организира и петокласник

20 октомври 2022, 20:00 часа • 1639 прочитания

Атака, каквато преди дни беше извършена към сайтове на български държавни институции от руската хакерска група KillNet, е във възможностите и на петокласник, ако успее да купи или да наеме DDoS мрежа. В интернет тя може да бъде наета за определен период за стотина-двеста долара. Това обясни пред Радио София Явор Колев, международен експерт по киберсигурност и дългогодишен ръководител на звеното на ГДБОП.

Генерира едновременно многобройни заявки за достъп до определен сайт и в един момент той отказва да изпълнява своите функции. И това става с помощта на компрометирани, заразени компютри или други устройства, чиито собственици дори не подозират, че участват в престъпна дейност, разкри още той.

По думите му атаката е направена точно сега, заради момента на политическите събития у нас преди сформирането на ново правителство, а целта е дестабилизация. "Такива действия е имало и в други моменти, например около изборите", припомни Колев, като уточни, че по принцип това се прави или за придобиване неправомерно на финансов ресурс, или с политически мотиви.

Подобни атаки са извършвани и към десетки други страни и с това Руската федерация показва отношението си към тези държави. Явор Колев уточни, че след подобни посегателства към сайтове на български институции през 2019 г. у нас са предприети мерки за защита на интернет страници на държавната администрация, затова този път опитите бяха неуспешни.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес