Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Янев: Случващото се в Украйна пряко застрашава нашата сигурност

08 февруари 2022, 10:34 часа • 6673 прочитания

Случващото се около границите на Украйна е предизвикателство за Евроатлантическата сигурност и има значително негативно отражение върху нашата национална сигурност. Концентрирането на руски сили около границите на Украйна нагнетява напрежението. Това каза министърът на отбраната Стефан Янев при откриването на годишната конференция на началника на отбраната.

Според министъра действията на Русия повишават несигурността и дават стратегическо предимство на Москва за постигане на своите политически цели. Министър Янев каза още, че днес регионът, в който живеем е изправен пред една от най-сериозните военно-политически кризи от края на Студената война. "Това предизвикателство изисква от нас да реагираме адекватно и да действаме смело, решително и националноотговорно", посочи Янев.

По думите му продължава тенденцията за промяна на баланса в Черно море. Анализите ни показват сериозни дефицити във въоръжените ни сили, допълни Янев.

"Има 5 приоритета върху които да се насочим. Първият е хората в отбраната. Трябва да привлечем хора за вакантните длъжности. Друг приоритет е модернизацията на въоръжените сили. Ние ще подновим проекта за бойна машина за пехотата. Ще направим всичко средствата за отбрана да достигнат 2% от Брутния вътрешен продукт до 2025 г.", добави Стефан Янев.

Той припомни, че в рамките за засилените консултации с НАТО и съюзниците в последните дни няколко пъти е коментирал решенията на правителството, свързани със засилването на сдържащия отбранителен потенциал на Източния фланг на Алианса и нашия принос към него.

Ще бъде създадена бойна група

Според него целта е да се направи анализ на въоръжените сили, за да може да се повиши бойната им подготовка и готовност. Той посочи, че ще се създаде батальон на бойна група, която нямаме. "Когато говорим за дефицит, говорим за такъв по стандартите на НАТО. Например липсва ни артилерия с определен калибър за батальон на бойната група. Ще говорим с американските представители дали могат да участват. Но това ще се вземе като решение на друго ниво", каза още Стефан Янев. 

Министър Янев заяви, че за него като политик и държавник основната движеща сила, мотивираща неговите решения, е защита на националната сигурност и на българските национални интереси.

"Никой по никакъв повод не ни налага решения, свързани с нашата сигурност. В съюзен формат решенията се взимат след консултации и с консенсус като всяка една страна членка представя своята суверенна национална позиция", категоричен беше министърът на отбраната.

"България е суверенна държава и всички решения за предприемане на конкретни действия в областта на отбраната се вземат от българското правителство и Народното събрание", каза Янев. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес