Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Янакиева: Над 600 перничани са все още на палатки

09 август 2012, 16:15 часа • 3618 прочитания

Над 600 души от Перник, пострадали от земетресението и трусовете, все още са настанени във фургони и палатки, без надежда за скорошен сигурен подслон. Три училища са извън строя, две детски градини са за събаряне, много общински и частни домове са в окаяно състояние, а само една трета от средствата, необходими за ремонтни дейности, са отпуснати.

За това алармира днес на брифинг в БСП кметът на Перник Росица Янакиева, която напоследък е подложена на атаки от страна на политическия си опонент ГЕРБ и общински съветници, предаде БГНЕС.

Мръсна и непочтена е кампанията срещу кмета на Перник с цел злепоставяне, заяви от своя страна депутатът от Коалиция за България Ангел Найденов. До него седнаха освен кметът на града Росица Янакиева и бившият кмет на Смолян и бивш председател на Националното сдружение на българските общини Дора Янкова. Найденов говори за продължаващото безобразие на държавата към гражданите на Перник във връзка с голямото земетресение и последвалите трусове. Не се притеснявам от никакви проверки, защото съм убедена, че прокуратурата сега ще направи проверка с експерти, които са компетентни, каза в отговор Росица Янакиева.

Гавра е по-точното определение с гражданите на Перник от страна на управляващите, подчерта Найденов. Броят на подписките, които са разгледани за причинени щети на сградния фонд са 288 от постъпили 2700 в междуведомствената комисия и са одобрени исканията в 194 молби, уточни Найденов, което е признак за бездушието на държавата. Една трета са средствата, отпуснати от комисията при необходими 9 .5 млн. лева за възстановяване на щетите, добави той. Това е свидетелство за крещящо безхаберие - кога да правят хората ремонтите оттук нататък, запита Найденов.

Перник се превръща в олицетворение на бездушието на държавата към проблемите на хората. Срамота е да разхождаш костюмите си пред ТВ камерите при това бездействие, негодува депутатът. Търпението на перничани отдавна е изчерпано, според него. Заставаме твърдо зад Росица Янакиева и ще предложим в НС възлагане на одит от Сметната палата на фонда за стихийни бедствия и молба до Комисията по бюджет и финанси да преразгледа начина, по който са изразходвани средствата, отбеляза Найденов. Настояваме комисията по бедствия да заседава по-често, ще предложим промени в Закона за устройство на територията, за да се правят аварийно ремонтни дейности, защото сега всички следват законния ред, които е бавен и муден, поясни той. Трябва специален ред за хората, пострадали от природни и стихийни бедствия.

Повод за тази настъпателна кампания срещу мен стана моята тревога и на колегите ми, на общинската администрация за това, че нямаме готовност да посрещнем есенно-зимния сезон в Перник, каза Росица Янакиева. Все пак, ще намерим решение за започване на учебната година със съвместяване на ученици от различни училища в една сграда, продължи тя. Но немалко хора ще останат буквално на улицата заради неукрепените си още жилища. При оглед на две трети от частния сграден фонд съм подписала заповеди за 164 сгради за изцяло или частично разрушаване - направете сметка колко хора остават без алтернатива, запита тя. Вече хората стоят пред общината и питат къде да отидат. Започна разрушаване и на обществени сгради с предписание за това. А днес пристигна втора проверка в Перник за проверяване на проверяващите, каза Янакиева с трудно прикрита ирония.

Към настоящия момент сме получили цифром и словом 3 319 000 лева за дейностите на общината за аварийно неотложни възстановителни дейности, отчете тя. Никакви 13 млн. лева не са постъпили. Общината очаква и още средства, но те са предоставени в регионалното министерство и подлежат на процедура за обществени поръчки за възстановяване на обществени сгради, добави тя.

Защо започна атаката срещу мен? По политически и административни причини. В края на юли са изхарчени над 85% от целия бюджет за годината на междуведомствената комисия за бедствия, посочи Янакиева. И, не дай се боже, да изникне друго бедствие. Тази кампания започна преди 10-тина дни и изведнъж кметът се оказа голям престъпник. Беше създадена в Общинския съвет комисия от хора, които не са експерти в строителството. Тази комисия в доклада си пише, че по сигнал и избирателно е проверила 24 обекта от общо 82, които са възложени за изпълнение по този ред. Мога да коментирам всяка една от позициите, за които бях обвинявана. Тя даде пример училището в село Кладница, отразен в протокола. В този протокол навсякъде пише, че заданието е изпълнено и то повече от предписаното с минимум възможни за тази дейност средства, продължи Янакиева.

Хора от МС, институции български, обединете се около българските граждани, обединете се с местната власт и бъдете солидарни, призова заради вторичното административно "бедствие" в Перник чрез медиите бившият кмет на Смолян Дора Янкова. Дребните игри на ГЕРБ говорят за политическа безотговорност към хората от Перник, убедена е тя. Нищо не се прави в момента за подобряване на ситуацията след бедствието от родните институции, смята Янкова. ГЕРБ говорят, че са екипни играчи, но само помежду си, а не солидарно с българите, поясни тя.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес