Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ядреният експерт Георги Касчиев защити решението на служебния кабинет за ядреното гориво

25 октомври 2022, 09:42 часа • 1719 прочитания

Ядреният физик и експерт по ядрена безопасност проф. Георги Касчиев защити решението на служебното правителство от 20 октомври, с което се даде възможност за връщане на руското ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй". Припомняме, че бившият енергиен министър Александър Николов нарече този ход връщане на руското влияние в енергетиката ни, но с етикет "направено в ЕС".

"Досега исторически цялата верига на доставки за гориво, части и инженерни услуги е била с Русия. Поне досега "Росатом" и неговите подразделения се явяват коректни изпълнители по договорите, които са сключени. Дейностите по диверсификация на гориво са започнали още през 2019 г., така че се очаква 2024 г. единият реактор да премине на произведено от друг доставчик гориво - "Уестингхаус"", заяви Касчиев в "Денят започва" по БНТ.

В склада на централата има гориво за няколко години напред, каза още Касчиев. Според него няма никакъв риск да спре работата на реакторите на АЕЦ "Козлодуй" поради липса на гориво.

По-сложен е въпросът с доставката на резервни части, каза проф. Касчиев. "Преди около месец имахме съвещание с ръководството на АЕЦ "Козлодуй", на което бяха обсъдени нещата след началото на тази война и имайки предвид какви проблеми поставя тя, се стигна до извода, че трябва да се изяснят възможностите за доставка на резервни части от други страни, на първо място от Чехия. Преди около две седмици делегация от централата беше на посещение в "Шкода". Нещата изглеждат обнадеждаващи", каза той.

По думите му - за ремонта на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй", който ще започне след две седмици, всичко вече е доставено.

Припомняме, че на 20 октомври служебният кабинет отмени решение, взето през лятото от кабинета на Кирил Петков за ограничения при диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ-а. Така се дава възможност за връщане на компаниите Уестингхаус – Швеция и Фраматом – Франция, които работят с руски компоненти, както и на ТВЕЛ – Руска федерация.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес