Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ядрената енергетика продължава да набира скорост

09 ноември 2012, 12:14 часа • 5850 прочитания

Въпреки аварията на японската АЕЦ „Фукушима” и решението на редица западноевропейски страни да се откажат от строителство на нови атомни електроцентрали, ядрената енергетика запазва постъпателната динамика на развитие. Това гласи ежегодният доклад на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) за средносрочните и дългосрочни перспективи за развитие на петролния пазар, разпространен във Виена, предаде ИТАР-ТАСС.

„Едно от последствията на аварията във Фукушима стана решението да се преустанови работата на всички атомни електроцентрали в Япония. Япония за пръв път за последните над четири десетилетия остана без електроенергия, изработвана от ядрени реактори.

Някои високоразвити европейски държави, като Германия, Италия и Швейцария намериха за нужно да се преразгледат плановете за развитие на ядрената енергетика и да се откажат от строителството на нови АЕЦ за сметка на старите”, гласи докладът.

По мнението на експертите на ОПЕК засилването на нормите за безопасност за експлоатация на АЕЦ може да доведе до увеличение на разходите и понижение на рентабилността на ядрената енергетика, въпреки че в тази връзка не се очакват никакви негативни последствия.

Развитието на енергетиката в глобален мащаб ще продължи. Темповете на растеж възлизат средно на 1.7% годишно, в резултат на което делът на атомните електроцентрали в общосветовния енергиен баланс ще се запази на настоящото ниво, което в момента възлиза на около 6%.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес