Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изтече срокът, който МВР и МРРБ имаха за проверка на "зебрите" в страната

28 февруари 2018, 09:41 часа • 1040 прочитания

Изтича крайният срок за възложената проверка на пешеходните пътеки в цялата страна, предаде БГНЕС.

На 28 февруари изтича двумесечният срок, в който трябва да са ясни резултатите от проверката за съответствието на пешеходните пътеки в страната с нормативните изисквания, възложена от прокуратурата на органите на МВР и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Проверката трябва да установи и местата, където пешеходните пътеки са почти невидими или са видими, но са в отклонение на изискванията. „Зебрите” трябва да са изпълнени изцяло с бял цвят, да са сигнализирани със съответните пътни знаци, да са изпълнени критериите за местоположението им.

Общонационална проверка на всички пешеходни пътеки бе обявена на 21 декември 2017 г. по време на съвместен брифинг в сградата на МВР на главния прокурор Сотир Цацаров и министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството Валентин Радев и Николай Нанков. Повод за нея станаха зачестилите случаи на пътно-транспортни произшествия.

„Жертвите и пострадалите от катастрофи през последните седмици са повече, отколкото бихме могли да приемем със съзнанието, че такава е статистиката. На практика няма населено място и няма дом, който да не е засегнат по един или друг начин от това, което медиите наричат „война по пътищата“ , а тя е точно война. Недопустимо е ежедневно да продължават да се газят и убиват хора на пешеходни пътеки, често пъти и деца, убити от шофьори, които не спазват правила“, заяви тогава Сотир Цацаров.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес