Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изследваха метеорита край Челябинск

18 февруари 2013, 10:03 часа • 21773 прочитания

Руските учени изследваха отломки от метеорита край Челябинск. Според тях той е от каменен вид. Те решиха да кръстят метеорита на езерото, около което са открили 53 малки частици от него - Чебаркул. Все още обаче никой не може да достигне до самия метеорит вътре във водата. Там той остава под охрана, предаде Стандарт нюз.

"Ние току-що завършихме изследванията и потвърждаваме, че това е каменен метеорит, обикновен хондрит. Открихме всички типични минерали, които присъстват - и металическо желязо и оливин и сулфит. Те имат и кора от разтопяването", каза Виктор Гроховски от Руската академия на науките.

Според местната полиция около седем отломъка от взривилия се метеорит са се разлетели в различни страни. Един от тях е паднал в езерото, като е образувал дупка в леда с диаметър около осем метра. По краищата на леда са открити и събрани малките парченца от черно твърдо вещество, напомнящи части от скала. Те са с размер 0,5 - 1 сантиметър.

Достъпът за външни лица до мястото на падането е ограничен. От Челябинск идва експедиция от сътрудници на Уралския университет, на които е възложено търсенето. Според Гроховски учените не били допуснати непосредствено до отвора, но е ясно, че метеоритът се намира там.

Руснаците пък вече се готвят да продават парченца от метеорита, показват коментари в социалните мрежи. Според тях дори малки парченца могат да достигнат особено високи цени заради широкото отразяване на явлението и наличието на множество записи на самото падане.

Метеоритът падна край Челябинск миналия петък. 1200 души бяха ранени заради счупените стъкла и от оломки, които предизвика силната взривна вълна. Хоспитализирани бяха над 100 души, а стотици потърсиха медицинаска помощ. В болница все още са около 40 души. В неделя сеизмолозите отчетоха, че е възникнал и трус със сила 4 по скалата на Рихтер заради метеорита. Предварителна оценка на материалните щети сочи 1 милиард рубли, което е близо 49 милиона лева.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес