Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израелският министър на отбраната подаде оставка

26 ноември 2012, 12:01 часа • 4196 прочитания

Израелският министър на отбраната и бивш премиер Ехуд Барак съобщи, че се оттегля от политическия живот - изненадващо решение в разгара на предизборната кампания, предаде БГНЕС.

"Обявявам решението си да напусна политическия живот и да не участвам на парламентарните избори" на 22 януари, заяви Барак на пресконференция в Тел Авив и допълни, че иска да се посвети на семейството си.

"Ще приключа функциите си на министър на отбраната със сформирането на следващото правителство след три месеца", уточни 70-годишният Барак, смятан за номер две в правителството. Той е и израелският военен с най-много отличия.

Съобщението на Барак идва пет дни след края на израелската операция "Стълб на отбрана" срещу палестинските въоръжени групировки в Газа. Той заяви, че равносметката от операцията за момента е положителна.

Барак, който е смятан за един от най-добрите военни експерти в страната, влезе в политиката в средата на 90-те години на миналия век след оттеглянето си от армията. Той беше премиер между 1999 и 2001 г., а през януари 2011 г. напусна Партията на труда, но запази поста си на министър на отбраната в правителството на Бенямин Нетаняху, съставено от религиозни партии и от крайната десница.

Тогава Барак създаде нова партия с още четирима депутати, напуснали Партията на труда, с името "Ацмаут" (Независимост). Тя обаче не се радва на голяма подкрепа сред избирателите.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес