Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изчезващата България: Отчаяние, докато младите напускат

30 септември 2022, 11:30 часа • 6298 прочитания

Корупцията, липсата на перспектива и спиралата от политически кризи, които ще накарат българите да гласуват в неделя (2 октомври) на четвъртите си общи избори за 18 месеца, прогониха разочарованите млади хора от България. Това пише в публикуван от France24 анализ на AFP, озаглавен "Изчезващите българи: Отчаяние, докато младите напускат".

Материалът дава пример с Габрово и родилното в местната болница, където журналисти от френската медия отиват на посещение и виждат само 8 бебета. "Българският Манчестър" вече е с наполовина по-малко население, отколкото през 1985 година, констатират те.

Анализатори прогнозират, че изборите отново ще върнат фрагментиран парламент без партия, която да може да създаде силна коалиция.

България е загубила една десета от населението си за десетилетие, което я прави една от най-бързо намаляващите нации в света. Сега има 6,52 милиона души в сравнение с близо 9,0 милиона жители през 1989 г. А една четвърт от населението е на 65 или повече години.

"Това е пустиня"

Промишлеността на Габрово дава работа на хиляди работници по време на комунизма, преди фалитите и приватизацията да оголят заводите. Сега той се превърна в района с най-ниска раждаемост и най-много почти необитаеми села в страната.

"Започнах работа тук през 1985 г. Тогава все още раждаемостта беше доста висока – около 1000 бебета годишно", разказва д-р Бистра Камбурова, чиито двама пораснали синове са сред напусналите Габрово. "Но фабриките работеха, работеха, работеха", добави тя.

Миналата година в Габровска област са се родили едва 263 бебета, гледани от енергичната педиатърка, която работи дълго след пенсионната си възраст срещу "мизерно заплащане".

"Обяснението е просто – няма работа, няма млади хора, няма бебета", каза акушерката Мариана Върбанова.

Много от тези, които остават, искат да напуснат.

"В Габрово се наслаждаваш на тишината и спокойствието, на чистия въздух, но е пустиня, където срещаш само възрастни хора", казва 23-годишната логопед Християна Кръстева, която наскоро е родила момиченце. Съпругът ѝ, който работи като дърводелец, се готви да замине за Великобритания в търсене на по-добро бъдеще за семейството си.

"Внуци под наем"

Пред първото държавно училище в България, основано в Габрово през 1835 г., гимназистът Иво Димитров също иска да замине за Западна Европа, за да получи "качествено образование и нови хоризонти". "Тук цари хаос", казва той, осъждайки небрежността на политическата класа.

Въпреки помощта от Брюксел след влизането на България в ЕС през 2007 г. за подпомагане на проекти за развитие, транспорт и туризъм, Габрово се нуждае от все по-малко работници.

"Ще отнеме време, за да обърнем демографската тенденция", каза анализаторът Адриан Николов от базирания в София Институт за пазарна икономика пред АФП.

Само 35 души живеят в китното село Зая от 17 век на около 25 километра от Габрово. Освен местните, там са се заселили пенсионери от Франция, Великобритания, Белгия, Русия, Италия и други страни, привлечени от по-евтиния живот. Избирателна секция няма, а селската бакалия затвори преди години поради липса на клиенти.

"Решихме да се съберем да пазаруваме. Оправяме се някак си", казва Марин Кръстев, пенсиониран електротехник, чиято дъщеря отдавна е заминала за Германия.

Веднъж седмично 77-годишният мъж вози с кола други три пенсионерки от селото до най-близкия магазин.

За да освежат живота си, през лятото възрастните хора се включиха в общинска програма, наречена "Внуци под наем", която доведе млади хора в Зая, за да открият живота на село.

"Радваха се на зайците, както и на домашните домати и чушки", усмихва се председателят на читалището в селото Бояна Бонева, на 75 години.

ОЩЕ: Пеканов поиска в Прага евросредствата да се насочват към демографската криза

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес