Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Изчезва хартията": Накратко за новите правила за годишния технически преглед на колите

23 юли 2024, 09:10 часа • 2849 прочитания

От 22 юли вече прегледите са изцяло дигитализирани и възможности за манипулация не съществуват. Това каза в сутрешния блок на бТВ председателят на Българска федерация по автомобилен спорт Румен Дунев във връзка с новите правила при годишните технически прегледи.

Хартията изчезва

"Нашата работа няма да я промени с нищо. Единствено изчезва хартията. Вече специалистите по пунктовете няма да се налага ръчно да въвеждат измерените данни. Те автоматично от уредите се пренасят в системата на "Автомобилна администрация", обясни Дунев. 

Какво ще стане, ако автомобилът не мине технически преглед

Дунев коментира и какво трябва да правим, ако колата ни не мине техническия преглед. "Водачите имат 14-дневен срок, в който трябва да оправят неизправностите, установени по време на техническия преглед, да се върнат в същия пункт, където автомобилът е бил върнат и да се направи отново. Ако отново автомобилът не мине на преглед по възела или агрегата, за който е върнат, следващият преглед трябва да се заплати отново", обясни Дунев. ОЩЕ: Ето колко милиона коли са минали годишен технически преглед у нас

Нови стикери

Председателят на БФАС коментира и наличието на нови стикери. "Новите стикери са доста по-малки, вече не се дупчат. Просто върху тях се изписва регистрационният номер на автомобила, екокатегорията и съответно датата, на която прегледът е валиден", добави той. 

Цената на годишните технически прегледи

Дунев обясни, че цената на годишните технически прегледи се е повишила преди повече от месец. По думите му тя не е вдигана в последните 12 години.

"От тогава абсолютно всичко се вдигна. За да могат пунктовете да отговорят на тези процеси на дигитализация, трябваше да инвестират средства по софтуери. Все пак хората, които работят по пунктовете са специалисти с образование, които носят отговорност за пътната безопасност, така че нормално е цената да се вдигне", коментира Дунев. ОЩЕ: Рязко скачат цените на техническите прегледи за автомобили

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес