Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изборни инструкции от МЗ: Сваляме маската, само за да ни идентифицират

18 февруари 2021, 19:01 часа • 1452 прочитания

Документ с инструкции от 12 страници разпространи здравното министерство. В него са разписани указания за провеждане на изборите на 4 април в условията на епидемична обстановка.

Във всички раздели на документа присъстват познатите досега мерки: задължително носене на правилно поставени маски, дистанция и дезинфекция на ръце, машини за гласуване, повърхности и дори химикалките за подпис.

Маските ще сваляме, само за да бъдем идентифицирани, когато си даваме личната карта на секционната комисия. Това ще става на 1,5 м от членовете на комисията. Те от своя страна също трябва да избягват физически контакт и да спазват дистанция, както и да носят ръкавици, докато работят.

Ако някой се яви без маска да гласува, трябва да му бъде предоставена на входа на сградата, пише в указанията.

Температурата на всички ще се мери с безконтактен термометър, а хремави и кашлящи няма да бъдат допускани в избирателните секции. Това важи както за избирателите и членовете на секционни комисии, така и за всички присъстващи в изборните помещения, включително и представители на медиите.

Проветряването на помещенията трябва да е от 5 до 10 минути на всеки час. "Ако сградата, в която се намира избирателнатасекция, не позволява отваряне на прозорците, то общообменнитеклиматично -вентилационни инсталации трябвада бъдат настроени така, че да осигуряват приток на външен въздух в помещенията, на сравнително чести периоди и да изтеглят замърсения въздух от помещенията", се посочва в документа.

В указанията е предвидено и осигуряване на достатъчни количества сапун, хартиени кърпи и/или сушилни за ръце в санитарните възли. Фиксирани са и разрешените за използване дезинфектанти - те следва да са "с вирусоцидно действие или частично вирусоцидно (вируси с обвивка) действие и да саразрешениот Министерство на здравеопазването, видно от издадено разрешение за предоставяне на пазара, вписано в Регистърана биоцидите".

"Тъмната стаичка да бъде поставена така, че входът ѝ да е обърнат към стена, зада се избегне докосване от избирателите на пердето на входа на тъмната стаичка", пише още в документа.

В текста са отделно регламентирани мерките по отношение на сградите и помещенията, на членовете на СИК, наблюдателите и застъпниците, на членовете на РИК и на избирателите. Следват указания при гласуване с подвижна избирателна кутия, при гласуване в болнично заведение, при преброяване и предаване на бюлетините. Документът включва и мерки при провеждане на предизборната кампания, които предполагат физическо присъствие на участниците, както и при варианта "от врата на врата".

Указанията са изпратени до всички институции, участващи в организирането на изборния процес, казват от министерството.

Пълния текст на Указанията можете да видите тук.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес