Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изберете хартията пред екрана - донесете книга, която сте прочели, и вземете друга

19 септември 2020, 18:45 часа • 2551 прочитания

"Имате книги, които няма да четете? Или вече сте прочели? Други хора също имат такива книги. Разменете ги." За това призовават организаторите на инициативата „Голямото книгоразменяне“. Тя се провежда в градинката зад Народната библиотека „Свети Свети Кирил и Методий“ в столицата, пише БГНЕС. Целта е да се стимулира четенето и да се мотивират хората да избират традиционната хартиена книга пред използването на електронни устройства.

„Идеята е такава – всеки от нас има книги в своята библиотека, които е чел, но към които едва ли ще се върне. В същото време тук може да намери други книги, които би му било интересно да прочете, защото те са в най-различни области. Цялата идея е да се върнем към четенето, към книгата, към хартията. В последните години твърде много наблегнахме на интернет, на екрана, не цветното, на забързаното, но и на твърде повърхностното. Дошло е времето да се замислим какво ни взимат електронните медии и какво ни дават. В някакъв момент е хубаво да се завърнем към книгите, това е важно особено за нашите деца. Докато в детството си ние сме чели, сега учениците четат твърде малко. Особено и с това дистанционно обучение, основното им внимание е фокусирано върху екраните. Книга обаче се чете по-бавно, по задълбочено, осмисля се повече. Героите се възприемат по пълноценно. Компютърът е важен. в него има положителни неща, но той не може да замени книгата“, разказа Николай Дренчев.

Според него, тревожна е тенденцията, че в домовете на хората екранът на телевизора става все по-голям, а библиотеката с книги – все по-малка. „Това е една грешка. Познавам обаче и хора, притежаващи огромни библиотеки с книги, които са чели и разбрали“, каза още той. Според него четене си остава едно от най-полезните неща, помагащо ни да разберем и осмислим сложните социални процеси, протичащи в нашето общество.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес