Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иван Гешев пак е в САЩ, срещна се с еврейски организации

09 май 2023, 11:09 часа • 4965 прочитания

Главният прокурор Иван Гешев и окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов, който е председател на Асоциация на прокурорите в България, са в Ню Йорк. Там те проведоха среща с представители на най-големите еврейски организации в САЩ.

Става въпрос за Американското ционистко движение, Американския еврейски комитет, Световния еврейски конгрес, „B'nai B'rith International“ – най-старата еврейска обществена организация, Лигата против поругаването и Конференцията на президентите на американски еврейски организации, съобщиха от прокуратурата.

Срещата е била по покана на Михаел Лауфер, председател на Борда на директорите на Американското ционистко движение. По думите на директора на организацията Хърбърт Блок - поканата е "вследствие на активната и категорична позиция на Иван Гешев и ръководената от него институция за противодействие на престъпленията от омраза, възпиране на проявленията на езика на омразата и пресичането на всеки опит за антидемократични прояви, поставящи под заплаха сигурността и свободата на изразяване на всеки български гражданин".

Гешев е подчертал, че българският народ традиционно показва емпатия към еврейската общност и в сравнение със Западна Европа "антисемитизмът е по-скоро инцидентна проява, а не тенденция".

Окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов е прехвърлил топката на парламента, като е посочил пред американските домакини, че за постигане на по-добри резултати в наказателното преследване на престъпленията от омраза с дискриминационен мотив българският законодателен орган трябва да приеме необходимите поправки в Наказателния кодекс, които да третират изчерпателно този род престъпления.

Двете страни са обсъдили развоя по делото „Сарафово“ – терористичният акт от 2012 г., при който загинаха петима израелски и един български гражданин. Гешев е посочил, че двамата атентатори са получили задочно присъда „лишаване от свобода без право на замяна“.

Владимир Николов е представил инициативата на Асоциация на прокурорите и Камара на следователите в България за изграждане на Мемориал в памет на юристите, участвали в спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, чието откриване се очаква до края на 2023 г.

"Представителите на най-големите еврейски организации в САЩ изразиха своята категорична подкрепа към главния прокурор Иван Гешев по повод извършения срещу него атентат на 1 май т.г.", гласи съобщението на прокуратурата.

Припомняме, че в началото на февруари Гешев пак пътува до САЩ, където, според съобщение на прокуратурата, беше на "участие в 71-та Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън". Пред сайта на "Свободна Европа" обаче организаторът на закуската каза, че Гешев не е поканен на официалното събитие, в което участва американският президент. Впоследствие се оказа, че Гешев е бил в отпуск за посещението, което е било за съвсем друго събитие – "Събиране за Националната молитвена закуска".

На снимка от друго събитие стана ясно, че на посещението си Гешев е бил заедно с депутата от ДПС Хамид Хамид.

ОЩЕ: Над 10 хил. лв. е струвало на държавата посещението на депутат от ДПС в САЩ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес