Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иван Бакалов: Повишаването на акциза на бездимните цигари е корупция

07 юли 2018, 15:00 часа • 1899 прочитания

Журналистът Иван Бакалов коментира идеите на ГЕРБ да се повиши акциза на бездимните цигари. Ето какво заяви той с публикация във Facebook. 

"Ако един вид цигари вреди по-малко на здравето, задължително акцизът им трябва да е по-нисък, да се насочват хората към тях. Същевременно не трябва да са съвсем без акциз, защото това не са съвсем безвредни цигари, те са забавление или лукс, разрешен наркотик, а не необходимост като храната.

Вдигането на акциза на новите цигари, обаче, е намеса на пазара, насочва хората да купуват едни цигари, вместо други. В случая, засяга интересите на "Булгартабак" и производители на стандартните цигари. Ако пък не вдигнат акциза на новите цигари, това е услуга за "Филип Морис", които са измислили тези цигари с устройство. Вероятно скоро ще имат конкуренция от други производители.

Има вероятност да намалеят приходите от акциза от стандартните цигари. Той е около 5% дял от приходите в бюджета. Дори да намалее с една пета, това ще намали приходите в бюджета с 1%. Но проблем на акцизите са голямото количесто цигари без бандерол или с фалшив, а не новият вид цигари.

Повишаването на акциза за бездимните цигари (или както там ги наричат) с 50% като първа стъпка, изглежда има корупционен характер, обслужва лобистки интереси, а това се маскира с популистки обяснения, че щяло да има пари за майките на деца с вреждания и др. подобни.

Казусът е труден, а у нас се решава с рушвети, а не с разум."

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес