Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иван Бакалов: Бъдещите майки трябва редовно да проверяват плода си

03 август 2018, 15:44 часа • 2001 прочитания

"За да има по-малко майки на деца с увреждания трябва да се инвестира в това бъдещите майки да ходят редовно на прегледи, дали плодът им няма увреждания. Да се информират и задължават за такива прегледи, особено по-възрастните майки, а не да се разчита на тяхната досетливост. Когато се установи дефект, се прави аборт (по избор, не по задължение). Поне така правят по цивилизования свят".

Това написа журналистът Иван Бакалов в профила си във Фейсбук.

"Не всички случаи са такива, но със сигурност никой досега не е обръщал внимание колко са родените деца с увреждания поради неинформираност и липса на профилактични изследвания. А после обществото се чуди как да помага на такива майки и деца.

И една подробност - зачеването под въздействие на алкохол и пиене по време на бременност. Може би никой не се замисля, но голяма част от децата са заченати под алкохолно въздействие. Когато мъж е под такова въздействие, няма непосредствен риск към момента (зависи и от количеството), но с жените не е така. Може да не е справедливо, но приблизително това са обясненията, които дадоха специалисти андролог и гинеколожка, с които пуснах интервюта преди време, за да разяснят този въпрос.

ПП. Понеже някой може да не е разбрал - абортът е само по желание на майката, въпросът е тя да знае какво се случва, какво да очаква, затова задължителни изследвания. А не да се случи от незнание", допълни Бакалов. 

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес