Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Историята на Дядо Добри оживява в книга

19 юни 2018, 07:55 часа • 4113 прочитания

Труден и възвисен, но и противоречив и странен за мнозина. Отшелнически, но в същото време близо до хората. Грешен, но наричан светец от народа. Възхваляван, но и обругаван. Тачен от непознати, но неразбран от близки - това е дядо Добри, аскетът, посветил половината си живот в служба на Бог и на религията и дарил стотици хиляди за ремонт и изграждане на няколко български църкви и манастира.

"Дядо Добри - светецът от Байлово" от журналиста Борислав Радославов възкресява историята на столетника, който развълнува хиляди хора. Личност, която мнозина искат да бъде канонизирана за светец и да бъде почитана на 13 февруари, деня на кончината му. В три части книгата събира спомените на най-близките хора, които в продължение на десетки години крепят и доизграждат светлия образ на светеца от Байлово - неговия довереник Цонка Пантелеева, кметицата на село Горно Камарци Мария Гърбова, кметицата на село Гара Елин Пелин Вяра Вучкова и др.

Благотворително събитие ще се проведе от 18.30 ч. на 27 юни в камерната зала на Младежкия театър "Николай Бинев", предаде БГНЕС. Авторът Борислав Радославов и вдъхновеният от дядо Добри Сунай Ремзи ще представят изданието, а 20% от всяка купена книга ще бъдат дарени за поставянето на паметник на Дядо Добри пред храм-паметника "Св. Александър Невски". Модератор на събитието е Александър Кръстев (създател на сайта "Аз чета"), а специални гости ще бъдат епископ Тихон - бивш предстоятел на катедралния храм "Св. Александър Невски" по времето на най-активния период на събиране на милостиня от Дядо Добри, Цвета Кирилова - председател на сдружение "Азбукари", и виртуозите от квартет "Светоглас".

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес