Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Историци издирват из цялата страна стари чипровски килими, за да ги съхранят в музея в Чипровци

05 февруари 2014, 15:50 часа • 61525 прочитания

"Чипровските килими са работени тук и са носени в цялата Османска империя. Сега трябва да ги издирваме и да ги върнем отново в Чипровци, за да ги показваме в музея като една традиция". Това каза Анюта Каменова - Борин, директор на Исторически музей - Чипровци, предаде Фокус.

Обикновено стари килими се намират в София, където в миналото е имало повече заможни хора, които са ги купували за сватби и други поводи.

Стари килими са откривани във Враца и Берковица – град, който също е бил център за производство на чипровски килими. В Берковица живеят наследниците на стари фамилии, които притежават ценни произведения на килимарството. С някои от тях се водят преговори за откупки и дарения.

Стотици са килимите, съхранявани във фонда на Исторически музей - Чипровци, каза Анюта Каменова – Борин. От тях най-старите са от 18 век.

Изработката на съвременен чипровски килим струва от 200 до 250 лева за квадратен метър, каза още директорът на музея.

По думите й, старите килими са още по-скъпи, но за историците те нямат цена, а историческа и художествена стойност. “Ние нямаме много пари за откупки. Ако другите музеи с годините са добили много културни ценности като брой, ние не можем, защото тези килими не знаем кога ще ги намерим, и защото те станаха много скъпи”, обясни историкът.

От миналата година се преговаря за закупуването на килим от 18 век, с който се очаква в скоро време да бъде попълнена колекцията на музея в Чипровци.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес