Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Искат затвор за свидетели, излъгали при придобиване на имот по давност

23 октомври 2024, 07:20 часа • 1137 прочитания

Нотариалната камара настоява да се въведе наказателна отговорност за свидетелите, по чието лъжесвидетелстване се придобиват недвижими имоти по давност. Това се казва в становище на камарата, която е изпратила по законопроекта за изменение и допълнение на закона за кадастъра и имотния регистър, пише в. "Сега". Самият проект бе внесен в Народното събрание през септември тази година.

ОЩЕ: Най-добрите страни за инвестиране в недвижими имоти: България е осма в Европа

Какво предлагат нотариусите?

В становището се казва, че "с оглед премахване на обществените притеснения за последиците от изтекла придобивна давност в полза на някое претендиращо лице, следва да се предвиди въвеждане на наказателна отговорност на свидетелите по обстоятелствената проверка за придобиване на собствеността по давност чрез разпит на трима свидетели". Нотариусът издава или не издава нотариалния акт, опирайки се изцяло на свидетелските показания, като за свидетелите към настоящия момент не е предвидена никаква наказателна отговорност в случай на лъжесвидетелстване, посочват от Камарата.

Оттам твърдят и, че нотариусът прави своите изводи за владението на недвижимия имот именно от разпита на тримата свидетели, явяващи се пред него. Нотариусите подчертават, че тези свидетели се посочват по указания на собственика, но актът на допускането им до разпит пред нотариус е на „кмета на общината, района или кметството или от определено от него длъжностно лице“.

ОЩЕ: България е сред страните от ЕС с най-малки жилищни затруднения

Според Нотариалната камара следва да се допълнят разпоредбите на Наказателния кодекс със създаването на нов текст, чието систематично място е в глава девета „Документни престъпления“. Нотариусите посочват и вариант на текста, който да се запише в Наказателния кодекс. Проекторазпоредбата предвижда, че „който в качеството си на свидетел пред нотариус или помощник-нотариус устно или писмено съзнателно потвърди неистина или затаи истина в образувано нотариално производство се наказва с до 5 г. затвор.

Според Нотариалната камара, всичко това е от изключителна важност, тъй като годишно в страната се вписват повече от 500 000 акта и нотариусите формират преценката си за наличието на вещни права и взимат решение за издаване или не на акт от представените от страните писмени доказателства, а в примера с обстоятелствената проверка и от свидетелските показания.

ОЩЕ: България е втора в ЕС по ръст при цените на жилищата

В сутрешния блок на БНТ председателят на Нотариалната камара Димитър Танев защити проекта.

В началото на годината Нотариалната камара предложи и двойно увеличаване на срока, след който да може изобщо да има придобиване по давност на имот при т.нар. недобросъвестно владение. Сега този срок е 10 години, а предложението е той да стане 20 години. Позицията на нотариусите е, че обстоятелствените проверки не трябва да се отменят, а да се променят условията и процедурата за провеждането им. "Новата процедура трябва да ангажира в по-голяма степен кметовете и определените от тях длъжностни лица при избора на свидетелите", обявиха нотариусите.

Сега те припомнят и, че концепцията на Нотариалната камара за електронно вписване и онлайн удостоверявания е представена още преди 2 години на Министерството на правосъдието и Министерството на електронното управление, а през септември т.г. и на Министерския съвет по повод проекта за цифровизация на административни услуги.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес