Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Искат обществена преоценка на канонизацията на Баташките мъченици

14 май 2013, 21:12 часа • 11454 прочитания

Жители на Батак и българи-родолюбци настояват за обществена преоценка на Акта на канонизация на светите Баташки мъченици и достоверността на изнесените факти в съпътстващите го „Житие и Акатист /Молитва/ на свети Баташки новомъченици", чрез която е извършено подмяна на исторически факти с измислени такива. Това се посочва в декларация на Културно-историческо дружество „Будител"-Батак срещу подмяна на националната ни памет, неморално и незаконно ползване от Пловдивска митрополия на Военно-исторически храм-паметник, църква-костница и музей „Св.Неделя" в Батак.

Декларацията е изпратена до отговорните институции в Република България, българската общественост и медии. Другите искания са, че книжката „Житие и Акатист /Молитва/ на свети Баташки новомъченици" е необходимо да бъде преразгледана от специалисти богослови, историци и рецензенти и да се пренапише отговорно съобразно историческите факти. Жителите на Батак и българите родолюбци настояват за самосезиране на държавата в лицето на МРРБ за издаване на Акт за публичната държавна собственост на Историческата църква-костница и музей „Св.Неделя" в гр.Батак, както и образуване на наказателно преследване за виновните, съставили документи с невярно съдържание, чрез които е променена собствеността на сградата и парцела на Историческата църква-костница и музей „Св.Неделя" в гр.Батак от публична в частна и последвалото незаконосъобразно дарение на Пловдивска Митрополия.

Друго искане, посочено в декларацията, отмяна на Акт за ЧОС 504/06.04.2011г. на Общински съвет Батак, като документ с невярно съдържание, в който е извършено документно престъпление, като е дописана като частна общинска собственост сградата на църквата, без същата да е раздържавена; и още като документ загубил правна сила, основаващ се на отменено след прокурорска проверка Решение на ОС Батак №477/31.03.2011г.

Авторите на декларацията настояват да се възстанови начинът на ползване и статутът на историческата църква-костница и музей „Св.Неделя", утвърден от Министерство на културата. Църква-костница да остане музей или както я нарекоха батачани „Възторжен паметник на Свободата", за да възпитава у нацията ни родолюбиви чувства и национална гордост без разлика на вяра и убеждения в изпълнение заветите на Левски. Волята на преживелите въстанието батачани - съзаклятници на Левски и Волов, е да се прекратят религиозните й функции, материализирана с освещаването през 1912г. на Катедралния храм-паметник „Успение Богородично" в Батак.

Последното искане е движимите културни ценности, свидетели на кървавите събития от Априлското въстание и Клане в Батак от 1876г - кости и дръвници, да преминат под грижата на Културното министерство и Исторически музей-Батак и се направи повторна консервация заради покрилата ги плесен в следствие умиването им с вода, масло и вино.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес