Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Искат ли ти пари по телефона, това е телефонна измама!

10 октомври 2024, 16:41 часа • 362 прочитания

На близо 3,5 млн. лв. възлиза сумата от причинените материални щети върху жертви на телефонни измами от началото на 2023 г. до септември 2024 г. Това стана ясно от данни, изнесени по време на съвместна пресконференция на Главна дирекция „Национална полиция“, МВР и Kaufland България на тема „Заедно срещу телефонните измами“.

Според статистиката на полицията - през последните 9 месеца броят на тези престъпления е нараснал двойно, като до септември 2024 г. са регистрирани 217 измами при 108 за същия период на предходната година.

„За деветте месеца на 2024 г. измамливите позвънявания само към абонатите на един от телекомите са близо 100 000. Най-много опити са регистрирани към столицата, както и областите Варна и Бургас. Най-често жертви на телефонните измамници са възрастни хора над 70-75 години, като по редица причини по-уязвими са жените. 359 телефонни измами са предотвратени само в рамките на деветте месеца на тази година от полицейски служители, въпреки това все още много хора стават жертва на това престъпление“, обясни инспектор Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" при Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) към МВР.

Още: Само за ден осуетиха три опита за телефонни измами в Шабла

За да повиши осведомеността на клиентите си, най-голямата търговска верига у нас стартира целева информационна кампания във всички свои магазини и в собствените си канали. Като част от кампанията, на територията на магазините ще звучи и радио спот.

„Кампанията засяга много сериозен и обществено значим проблем, а ние в Kaufland осъзнаваме ангажимента си да бъдем контактна точка на потенциални целеви групи. Надяваме се, чрез общата ни информационна кампания да допринесем за намаляване на броя на жертвите на телефонни измами в България", каза Кремена Георгиева, мениджър „Корпоративни комуникации и корпоративна социална отговорност“ в Kaufland България.

Още: Помагала на полицията: Пак жертва на телефонна измама

От ГДНП уточниха, че обикновено телефонните измамници се представят за полицаи, лекари, прокурори, роднини, дори за служители на дружества за комунални услуги, разказват достоверна история, след което търсят спешно пари. Специалистите предупредиха, че нито една институция не иска парични средства, за да си свърши работата. Ако все пак човек стане жертва на телефонна измама, незабавно да сигнализира в полицията и да се свърже със своите близки.

За повече информация може да следите дигиталните канали на Kaufland България, както и https://mvr.bg/gdnp.

Още: Нова вълна телефонни измами: Откраднати са над 1,4 млн. лв. от началото на годината

Снимки: Кауфланд България

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес