Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Искане: Шофиране без книжа, пиян или дрогиран да е умишлено престъпление

13 май 2014, 08:28 часа • 19912 прочитания

Няма да се откажем и ще се борим докрай за промяна в Наказателния кодекс по отношение на шофирането. Това заяви Валя Теслакова, майка на дете, убито от шофьор без книжка, срещу когото има 15 досъдебни производства и над 90 заявителски материала. Трагедията се разигра на 5 май до луковитското село Петревене. На място загиват 20-годишният шофьор на „Рено 19” Влади и спътникът му Иван, който бил на задната седалка,а шофьорът Хюриет Сюлейманов се опитва да избяга.

Искаме промяна на Наказателния кодекс - който управлява автомобил без да има шофьорска книжка, пиян или под въздействието на опиати, трябва да бъде съден за умишлено убийство, категорична е Теслакова пред Нова телевизия. В момента по закон деянието се счита за непредумишлено.

Според адвокат Ивет Анадолска обаче, фактът че шофьор е без книжка не може да бъде основание за предумишленост. В случая край Петревене можем да говорим за особено тежък случай, т.е. от 5 до 15 години. 10 години може би са малко време като житейски опит, но като юридически не е така, заяви Анадолска.

Винаги може да се увеличи наказанието за някакво деяние, но практиката показва, че най-силната превенция е да е ясно, че престъпникът ще бъде застигнат от наказание. Това мнение изрази бившият председател на Народното събрание Йордан Соколов. Той сподели, че във Финландия при шофиране в пияно състояние се налагат пет години затвор. При втори случай присъдата е доживотен затвор. А в случая при Петревене човек с толкова досъдебни производства се разхожда свободен.

Друг, не по-малко сериозен проблем, са масовите битовите кражби. Адвокат Анадолска припомни, че в България още от царско време има практика множеството дребни кражби да се квалифицират като „продължавано престъпление” т.е. да се наложи по-тежко наказание, а не да се минава тънко. И нека направим разлика между регистрация и кражба – регистрацията е недоказан случай, подчерта Анадолска.

Не знам защо правоохранителни органи непрекъснато абдикират от задълженията си. Как може в село Мечка, за което цяла България  знае, директорът на местната дирекция на МВР „успокоява” пострадалите с думите как в едикой си месец имало няколко случая на обири по-малко. Никой не се обръща към МВР, защото не им вярва, убеден е Йордан Соколов. Преди години имаше случай на обир със задействан СОТ и като го представихме на МВР, там казаха ама кой ви го даде тоя протокол – разтревожени един вид. Така че истината е в изпълнението на закона, а не в самия закон, заключи бившият председател на Народното събрание. Докога ще сме държавата с най-голям брой полицаи на глава на населението и ще има стотици населени места без полицай, попита Соколов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес