Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран отложил няколко пъти създаването на атомна бомба

31 октомври 2012, 10:40 часа • 5757 прочитания

„Иран е отложил на няколко пъти работата по създаване на атомна бомба”, заявява министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак, предаде Интерфакс.

Според израелския министър Техеран е отложил създаването на ядрено оръжие с около осем - десет месеца. Основание за извода е информацията, че Иран е пренасочил около една трета от обогатения уран за мирни цели.

Министърът „прогнозира, че санкциите и дипломатическите усилия няма да доведат до решаване на конфликта”, и предупреждава, че Израел и съюзниците му ще се сблъскат с необходимостта от взимане на решение за нанасяне на военен удар по ядрените обекти на Иран „през следващата година”.

По данни на израелското разузнаване Иран разполага с 189 кг уран, обогатен до 20 %, който може да бъде допълнително обогатен до състояние, необходимо за създаването на ядрено оръжие.

През август Техеран изпрати 38% от своите запаси от уран за преработване в гориво за изследователски реактор. Това решение „позволява да се приеме отлагане на критичния момент за период от 8 до 10 месеца”, отбелязва Барак. По думите му, ако подобно решение не е било прието, то ескалацията на напрежението е можела да стане факт още преди президентските избори в САЩ.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес