Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инж. Олег Червинский: Какво не знаят българите за руснаците (ВИДЕО)

06 април 2023, 19:09 часа • 11584 прочитания

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Контрапропаганда" гостува инж. Олег Червинский. Той е собственик на предприятие, което се занимава с производство на системи за защита от свлачища на автомагистрали, инфраструктурни обекти и др. Живее в България от 2007 г.

В разговора инж. Олег Червинский споделя, че може би най-очебийната „фалшификация“, от която Русия се възползва, е размерът на нейната територия, защото още от ученици, ние сме свикнали с географските карти, които са тип Меркаторова проекция, характерна с това, че в разгънат вид, картата увеличава размерите на континентите и държавите, които се намират по- на север или юг, докато тези, разположени близо до Екватора, не променят истинския си размер. "Така че, ако вземем реалния размер на Руската федерация и я сравним с този на Африка, например, ще видим, че реално Африка е значително по-голяма по територия от Русия".

Гостът припомня, че 80% от територията на Руската федерация е практически непригодна за живот, защото там се намират тундра, блата, планини, т.е. цялото население е концентрирано по южната граница и в европейската част на Руската федерация. "Няма смисъл да се инвестира в прокарването на пътища на големи разстояния през тези трудно достъпни места, ако това не дава печалба, според идеологията и политиката на Русия". Освен това, в скорошно изказване на Путин стана ясно, че зад Урал живеят само 12 милиона човека и абсолютно няма смисъл да газифицират там, защото това икономическо не е изгодно.

Олег Червинский разказва също, че в Русия много от жилищата са в аварийно състояние. От 2006 година в Русия е имало държавна програма по разселване и настаняване в подобни жилища, но от 2014 година, когато започва инвазията в Украйна тази програма е спряна.

"Ментално българите, в периода на Съветския съюз и като сателит бяха възпитани, че Русия е една велика държава, която винаги помага. Но България беше една точка и възможност не за инвестиция, а възможност за създаване на една база за показен комунизъм", казва инж Олег Червинский.

В края на разговора гостът казва, че е важно хората да се запознаят с фактите, да анализират информацията, а не да четат пропаганда, която подхранва русофилството в България. Така те ще променят мнението си.

Целият разговор на Калин Манолов с инж. Олег Червинский можете да гледате на:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес