Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инцидентът при „Граф Игнатиево“: Разчетена ли е „черната кутия“? (ВИДЕО)

27 септември 2024, 17:47 часа • 658 прочитания

Гост на Кънчо Кожухаров в днешното предаване "Видимо и невидимо: Изопачената история" е Георги Попов - професионален боен пилот с 15-годишен стаж, майор от резерва, специалист по ръководство на полети и безопасност.

Гостът споделя, че т.нар. „черна кутия“, която всъщност е оранжева, е средство за обективен контрол, което снема всички параметри на полета. То е монтирано на абсолютно всички учебни и учебно-бойни самолети за да може да има контрол, след кацането да се направи анализ на това, което е изпълнявал пилотът, и ако има някакви грешки от чисто летателен характер, съответно да му се обърне внимание, или ако трябва за момента летателното средство да се спре от полети, ако има технически проблем. Според него има достатъчно хора с опит в и извън българската авиация, които могат да направят анализ на „черната кутия“ на L-39 за 10-12 часа и недоумява защо е това забавяне. Още: Стойко Стоянов: Кремъл се оправдава за всичко с разпада на СССР (ВИДЕО)

„Предполагам, че се изпраща в Чехия и поради още една причина. Т.к. самолетът е в гаранция и искат второ мнение от тези, които са го произвели, за да потвърди евентуално или отрече основният изпълнител на ремонта дали има технически проблем.“ Според майор о.р. Георги Попов отговорните и компетентните органи трябваше да обявят на обществеността каква е причината за инцидента без да го обвиват в секретност. „Тук няма никаква секретност. Това не е нещо, което да е свързано с националната ни сигурност.“ За него буди и недоумение защо са иззети видеозаписите, направени от журналисти.

По мнението на бойния пилот изборът между Gripen и F-16 е резултат от „инатлива“ политика. „Ако се направи сравнителен финансов анализ, кое ще се окаже по-удачно? Ако двата самолета са на един и същи кантар, но с F-16 получаваш по-добри способности, защото ти в края на краищата с тази техника трябва да произведеш отбранителни способности, ако ти произведеш по-добри общи отбранителни способности, отколкото с Gripen кое е за предпочитане, ако е еднаква цената?“ Финалният анализ трябва да бъде взет от икономисти по военна икономика и от инженери, които знаят как да поддържат самолета, а не от летци. Още: Полк. Владимир Миленски: Обществото забравя, че без армия няма как да има добра икономика (ВИДЕО)

Според майор Георги Попов отговорността за поредицата от катастрофи е политически въпрос. Системата на отбраната в момента не е точно руска, тя е посткомунистическа. „Тя е като зараза, от която не можем да се отървем.“

Целият разговор гледайте във видеото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес