Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имаме над 65% загуби на вода по водопреносната мража

02 април 2014, 12:47 часа • 12938 прочитания

"В края на 10-годишния период, който е заложен в стратегията за управление и развитие на ВиК сектора, трябва да имаме 100% съответствие с директивите за отпадъчни води на ЕС". Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, предаде БГНЕС.

При представянето на стратегията за управление и развитие на ВиК сектора в България (2014-2023) Терзиева подчерта, че в момента има над 65% загуба на вода по водопреносната мража, а в България има над 75 хиляди км водопреносни тръби.

Инвестициите, които Световната банка е предвидила за реформата във ВиК сектора, са около 12,5 млрд. лв., като целта е през 2014 г. България да покрие 100% европейските изисквания.

"Необходими са 5 млрд. лв. за водоснабдяването и 7 млрд. лв. за пречистване на отпадъчни води, но състоянието на водопреносните мрежи е окаяно. Ако не започнем реформата днес, няма да можем я възстановим. Освен това, няма и как да усвояваме средствата по оперативните програми от ЕС", категорична е Терзиева.

Регионалният министър припомни, че ВиК стратегията е разработена в съответствие със законодателните разпоредби и са направени обществени обсъждания в няколко областни града в страната. Според Терзиева, въпреки реформите, цените трябва да бъдат поносими за крайните потребители.

Терзиева каза още, че 30% от необходимите средства могат да бъдат отпуснати по оперативните програми на ЕС. Ще бъдат заделени и средства от държавния бюджет през 2016 г.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес