Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли тайна договорка между Путин и Асад?

11 септември 2013, 14:20 часа • 20419 прочитания

Зад руското предложение сирийските химически оръжия да бъдат поставени под международен контрол всъщност стои тайна договорка между Русия и Сирия. Това твърди израелската телевизия „Канал 2”, предаде „Фокус”. Според медията в замяна на отказването от инвентра от химически оръжия, сирийският президент Башар ал-Асад ще получи допълнително оръжие и боеприпаси от Русия.

С предаването под международен контрол на притежаваните химически оръжия режимът на Башар Асад постига две важни цели – предотвратява евентуална военна намеса на САЩ и същевременно си осигурява от Русия нови бойни самолети и военни боеприпаси, с които да е в състояние окончателно да победи опозиционните сили, твърди „Канал 2”.

 В тази връзка руският президент Владимир Путин е дал дума да изпрати конвенционални оръжия в Сирия срещу предаването на химическите такива, а намиращият се на посещение в Русия сирийски външен министър Велид Маалим продължава преговорите за доставките на ново оръжие. Част от тези доставки вече са натоварени на кораб в руското черноморско пристанище Новоросийск и пътуват за Сирия.

Режимът на Башар Асад, който от две години се сражава със силите на сирийската опозиция, изпитва най-голяма нужда от бойни самолети, а голяма част от танковете му са неизползваеми. Миналата есен Русия замрази доставката на 29 бойни самолети „МиГ-29”, които беше обещала на Сирия, но през май тази година руски и сирийски представители са провели срещи за договаряне на нови доставки на руско оръжия за арабската страна”, посочва още „Канал 2”.

Междувременно в нов доклад на ООН за положението в Сирия бе направен изводът, че и силите на Асад, и бунтовниците са извършвали военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Според ООН изтезанията и изнасилванията в момента са сред най-често срещаните криминални деяния в Сирия.

Правителствени сили, се казва в доклада, често се използват касетъчни боеприпаси, което е забранено от няколко международни конвенции. Опозицията, от своя страна, води по брой убити, се отбелязва в доклада. Авторите му посочват, че разполагат с дълъг списък на лицата, които следва да бъдат преследвани за военни престъпления.

На инспекторите на ООН не бе дадено разрешение да влязат в Сирия и те са събирали информацията чрез разпита на свидетел, анализиране на видеоматериали и сателитни изображения.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес