Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Илиана Раева: Обичам ви българи, този златен олимпийски медал е за вас!

08 август 2021, 16:42 часа • 19651 прочитания

С големи букви президентът на БФ по художествена гимнастика Илиана Раева написа: “БЪЛГАРСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА Е НА ОЛИМПИЙСКИЯ ВРЪХ”. Във фейсбук тя благодари на всички за подкрепата по време на олимпийските игри в Токио. 

Благодаря ти, Боже!

БЪЛГАРСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА Е НА ОЛИМПИЙСКИЯ ВРЪХ!

Успяхме!

Заслужихме!

БТози златен олимпийски медал е за васяхме най-силни!

Благодаря на прекрасния си сплотен екип!

Благодаря на всички за огромната любов и подкрепа!

България е над всички!

Обичам те, България!

Обичам ви, българи!

По-рано през деня ансамбълът на България по художествена гимнастика спечели титлата в многобоя на Олимпийските игри в Токио.

Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова събраха 92.100 точки за двете си композиции, които изпълниха много силно. Момичетата на Весела Димитрова получиха оценка от 47.550 точки за съчетанието с пет топки и 44.550 за това с три обръча и два чифта бухалки.

Българките изпълниха отлично композицията си с пет топки и получиха 47.550 точки, от които 38.800 за трудност и 8.750 за изпълнение.

За обръчите и бухалките националките бяха оценени с 44.550 точки (36.200 за трудност и 8.750 за изпълнение). Българките са с най-високите оценки и на двете композиции.

Това е първа олимпийска титла в историята за българската художествена гимнастика и втори пореден медал от олимпиади след бронза на ансамбъла в Рио 2016. Помощник-треньорът на ансамбъла Михаела Маевска вече има медали и като треньор и като състезател, след като преди пет години стана трета.

Ансамбълът по художествена гимнастика донесе трето злато за България в Токио след титлата на Стойка Кръстева в турнира по бокс в категория до 51 килограма и на Ивет Горанова в дисциплината кумите на каратето.

Така България ще завърши олимпиадата в японската столица с 6 отличия - 3 златни, 1 сребърно и 2 бронзови.

 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес