Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ицо Хазарта: От шест месеца дарявам депутатската си заплата за образованието на деца в социални домове

06 юни 2022, 21:22 часа • 14018 прочитания

Депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров – Ицо Хазарта, обяви във Facebook, че дарява цялата си заплата като депутат за образованието на изоставени деца, живеещи в Центрове за настаняване от семеен тип и им помага как да се развиват. До момента той е превел на такива центрове около 40 хил. лв., като обещава в следващите дни да публикува имената на домовете.

В поста си той посочва, че помага за образованието на децата, като е осигурил на част от тях едногодишен курс по английски език, а на други, които са неграмотни, осигурявал учители - сугестопеди. Депутатът посочва, че част от децата получават образователна подкрепа под формата на професионални курсове в сферите, в които искат да се развиват. "В един от домовете мечтата на повечето деца беше да отидат на море. Затова и през август 20 деца ще отидат на едноседмична морска творческа ваканция", пише още Христо Петров. 

"Говорим си доста с децата. Мотивирам ги да четат книги, да учат това, което обичат най-много и да бъдат добри хора. Не можете да си представите как действа на едно дете следното - да му обещаеш, че ще го запознаеш с любимия му изпълнител, ако то се научи да чете. И да му видиш после изражението, като си изпълниш обещанието.

С много от тези деца си говорим открито за наркотиците и алкохола. Искам децата да знаят истината за тях не от паркетни лелки и чичковци, а от някой, който е изял истинското дърво. И да знаят наистина как да се предпазят.

Дотук съм помогнал пряко на няколко десетки деца. Живот и здраве, до края на тази година ще бъдат стотици. Към момента в България в такива домове живеят около 3600 деца. Мисълта, че няма да успея да помогна на всички тях е ужасяваща, но няма да ѝ се дам.

Чувствам се истински смислен, откакто правя всичко това. Обещах на себе си и на хората, че няма да се превърна в един от ония изроди. Правя, каквото мога и си спазвам обещанието", пише още той.

По повод критика към него от депутат от ГЕРБ, че "такива като него не знаели защо са в парламента", той отбелязва: "Интелигентен човек е и ми стана много мъчно за него. Те наистина изперкват там – той искрено вярва, че като излиза на трибуната по двайсет пъти на ден да обижда и да пита "това ли ви е промяната?" е по-полезен от някой, който днес ще отиде и ще научи едно дете да чете".

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес