Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И в КТ "Подкрепа" не виждат основание да се включат в национален протест

28 юли 2020, 08:13 часа • 6223 прочитания

И КТ"Подкрепа" не вижда основание за включване в национален протест, за която призовават организаторите на протеста от сряда. Вчера от КНСБ мотивираха същата позиция с експресно проучване сред синдикалните лидери. Днес Димитър Манолов обясни просто и ясно защо синдикатите не би трябвало да участват в подобен протест.

Пламен Димитров: Трябва да се харчи смело, стига с тази пестеливост

"Последната национална стачка, която "Подкрепа" организира и участва, беше когато доларът беше 3 000 лв. За всички хора. Нямаше хляб по магазините – за всички хора. И тогава вътрешният стимул на хората да участват беше изключително сериозен. Не съм сигурен, че сега ситуацията прилича на това. Последният път, когато имаше отново национална, но все пак браншова стачка – учителската през 2007-ма г. Тогава всички учители в България бяха недоволни от това, което получават. Друг е въпросът какво получиха. И тогава всички учители казаха не, това повече не може да бъде така. Не съм сигурен, че ситуацията в момента е такава. Нека кажем , че в този протест участват членове на Подкрепа , но има такива, които не участват. Защото синдикатите са организации, които защитават трудовите права на хората, а не политическите. За политическите има други организации. Така че синдикати могат да участват в това нещо, но трябва да има нещо, което е еднакво за всички и да засяга техните трудово-осигурителни права, а не политически, за да се включим." Това заяви Димитър Манолов, председател на КТ "Подкрепа" пред БНТ.

Интересни подробности от преговорите между синдикатите, правителството и бизнеса през изминалия уикенд разрки той. След срещите управляващите обявиха нов - втори пакет от мерки, който е краткосрочен. Стана ясно, че Манолов е видял сред мерките намаление на ДДС за виното и бирата, което не е било обсъдено със социалните партньори. Но синдикалистът беше доволен от реално договореното 30% увеличение на заплатите в много държавни агенции.

"Когато започна да се приказва за тези неща, ние бяхме силно притеснени, защото не винаги се изразходват по най-добрия начин. И сега има неща, които ми бягат – например намаляване на ДДС за виното и бирата. Та, бяхме се притеснили какво може да се случи. Слава богу, бяхме поканени да дадем мнение и на тези 2 срещи в събота и неделя успяхме да убедим министър-председателя да свършим някои неща, които ще работят сега, но и в бъдеще. Например увеличението на средствата за заплати в няколко системи – агенции на труда и социалната политика – например "Социално подпомагане", където получават по-малки заплати от помощите коитораздават. Както и в ГИТ, и в Агенция по труда, в домовете за възрастни хора, за болни хора, в БАБХ и вече тези, свързани с коронавируса - като Центъра по заразни и паразитни болести и НОИ. Заплащането на медицинските сестри – има много голям проблем в детското училищно здравеопазване. Разбрахме се за увеличение. Сега ще видим какво от това ще бъде разписано. Вчера повечето неща бяха казани, но докато не ги видя в Нормативен акт, ще следя", закани се Манолов.

"На мен ми се искаше да има нещо по-различно за пенсионерите. Това, което е нарпавено е малко на парче, но там нещата са много ресурсоемки. Водихме дълъг разговор и по тази тема. За увеличение на минималната пенсия. Моето убеждение е, че всички трябва да бъдат преизчислени, за да се запази съотношението между тях. Всичко друго е нечестно и работи против осигурителната система.", подчерта Манолов.

По думите му предстоят още разговори с бизнеса за разплащането на обществени поръчки, забавени от държавата, от което много фирми страдат в момента. Също така стана ясно, че ще има и нов пакет от мерки, които ще разпределят европейско финансиране, но все още не е ясно какви ще са те - "дали ще са краткосрочни или ще се търси някаква устойчивост".

Категорично е необходима промяна в данъчната политика, смята Манолов: "Искам да бъде премахнат данъкът върху минималната работна заплата, който беше въведен от тройната коалиция. От там нагоре вече е въпрос на допълнителни разговори. Тук говорим за европейски принципи, които ги разбираме както си искаме, но почти във всички от тях с малко изключения – по-големият доход допринася повече за общественото развитие."

Как се работи с новият финансов министър Кирил Ананиев: "Не искам да правя дългосрочни прогнози, но в събота и неделя той се държа блестящо. Говорихме за пари. Разбира се, той сменяше цвета си периодично, червеше се както е нормално един финансов министър да преживява тези неща, но нямаше… случвало се е не един и два два пъти негови предшественици да се запънат, без да е ясно защо, просто така. Аз съм имал диалог и с Горанов и с Орешарски и с кого ли не. Просто човекът е различен , ще видим и дали диалогът ще е различен. Аз съм работил с него в качеството му на заместник – министър.", коментира Манолов.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес